Съюзът на хотелиерите в Златни пясъци: Незабавно да започне издаването на визи и да се признават и антигенни тестове

Apr 20 2021

Съюзът на хотелиерите в Златни пясъци: Незабавно да започне издаването на визи и да се признават и антигенни тестове

Необходимо е да започне издаването на визи за руски граждани, независимо, че към момента няма двустранна договореност за зелен коридор между двете страни. Това са заявили от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци по време на среща между бизнеса, местните и централните власти, както и контролните органи за решаване на важни въпроси в навечерието на започващия летен сезон, който трябва да се открие официално на 1 май. Съюзът на хотелиерите в Златни пясъци е една от 36-те регионални организации, които членуват в Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

България се очертава като възможна алтернатива на Турция за привличане на руски туристи през това лято, но за да се случи това държавата ни трябва да реагира възможно най-бързо и ефективно, подчерта председателят на организацията Георги Щерев. Затова е нужно да се издават визи при отваряне на границите да имаме готови кандидат-туристи, подчерта той. Ясно е, че външно и здравно министерство трябва да отворят границите, но докато чакаме това да се случи, трябва да се ползват работещите в центровете ни в Русия и да издават визи, подчерта той. Освен това е нужно визите да се издават бързо, а цената на експресни визи на цената на обикновенните заради спецификите на сезона, който се очертава да бъде подчинен на резервациите в последната минута, подчерта Щерев. По време на срещата от БХРА са настояли още за отпадане на PCR тестовете за пристигащите туристи, за признаване на антигенните тестове наравно с PCR-ите, за осигуряване на безплатни чадъри на плажовете за всички гости в хотелите и евтини такива за останалите почиващи, въвеждане на субсидии и за туроператорите, които довеждат гости по суша, подобно на 35 евро, които се дават на пристигане със самолетен полет турист.

По време на срещата от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци връчиха грамота на вицепремиера и министър на туризма в последния кабинет Марияна Николова за възстановяване на доверието в Министерство на туризма.