Очакваме от новото ръководство на МТ да влезе в детайлите на проблемите

bhra
Jan 27 2022

Очакваме от новото ръководство на МТ да влезе в детайлите на проблемите

За да има прогрес и развитие за туристическия сектор, трябва да се влезе в детайлите. Ние очакваме от това ръководство на МТ да започне да влиза в детайлите, тъй като министърът на туризма Христо Проданов познава проблемите в сектора достатъчно добре. Същото се отнася и за председателя на Комисията по туризъм в парламента Илин Димитров. Очакваме от тях координация, разбирателство и ефективност, при това много по-бърза в сравнение с всички досега. Освен, че добре познават проблематиката, трябва да се има предвид и че браншът вече наистина е изправен до стената, няма избор и изход. Това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. Слушаме общи приказки и обещания от самото създаване на Министерство на туризма досега. Бизнесът изтрая да му говорят небивалици няколко поредни правителства, но търпението му съвсем се изчерпа, подчерта Щерев.

Да се реши кардинално въпросът със статута на националните курорти

Трябва да се реши кардинално въпросът със статута на националните курорти, ако искаме да развиваме туризъм, посочи Щерев. От доста години липсва наредба за статута на курортите, въпреки че неколкократно бе обещано тя да бъде написана и приета. Нужно е да се разсече веднъж завинаги гордиевият възел с държавното дружеството “Слънчев бряг” АД, което от години се използва като хранилка и пречи курортът да се изпълни със съдържание, допълни зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Не се прави нищо за подготовка на сезона, няма кошчета, осветление, паякът тероризира туристите, посочи той. Слънчев бряг е държава в държавата. При наличие на политическа воля много бързо може да се закрие това дружество, да се създаде туристическа община на територията на курорта или отделен район към община Несебър. Така че да може курортът да се управлява със здрава ръка и  да се инвестира в развитието му, подчерта Налбантов. И допълни, че не бива да се забравя, че в Слънчев бряг вече има е собственици, които живеят целогодишно в курорта.

Промяната в националните курорти е въпрос на политическа воля, а не на финанси

Промяната е въпрос не на средства, а на държавна, политическа воля и може да се случи светкавично, освен ако е тези управляващи не искат да използват курорта като касичка и просто да сменят ръководството със свои хора, подчерта Налбантов. Не по-различна е ситуацията на Златни пясъци, допълни Щерев. По време на кризата стоят полуразрушени временни обекти, а собствениците на инфраструктурата се оправдават с липсата на пари. Това е разбираемо, но ако имаше влязла в сила наредба за статута на националните курорти, това нямаше да се допуска, посочи Щерев. Всяка собственост е и вид задължение, а не само права да събираш наеми, категоричен е председателят на БХРА.

Намалените цени за концесии на плажове и писти да са обвързани и с достигането им до подизпълнителите, които ги пренаемат

Своето решение трябва да започне да намира и въпросът с концесионирането на плажовете и ски пистите. И то това трябва да се случва по съвсем различен от досегашния начин.  За това лято е ясно, че вече няма време за кардинални промени, но възможно най-скоро трябва да се намалят цените, за да е ясно какви ще са отстъпките и да се гарантира, че те ще стигнат до подизпълнителите, които пренаемат ивицата като хотелиерите на част от големите места за настаняване в курортите, както и до клиентите. В противен случай намаляването на концесионните такси се обезсмисля.

Да се облекчат условията за наемане на служители от трети страни

Има мерки, които държавата може да предприеме лесно, бързо и без финансиране, но които биха подпомогнали хотелиерите, посочи Налбантов. Например да се облекчат условията за наемане на работници от трети страни и за процедурата да отговарят отново от Агенцията по заетостта, която има нужния капацитет за разлика от дирекция “Миграция” към МВР, за която дейността е несвойствена и нямат нужния кадрови потенциал. Не се използват напълно всички възможности. Все още бюрокрацията взима превес над практическите нужди. Например възможността турските студенти, които учат у нас, да работят в туризма.

В момента няма желаещи да работят в сектора. Основният проблем е, че това са кадри сезонни, с временна заетост, липсва подходящо планиране от МТСП от наличните средства за обучение, квалификация и преквалификация, които да гарантират една добра заетост на служителите и да не мислят те за своето оцеляване. Трябва да се осигурят и преференциални потребителски кредити за работещите в туризма, гарантирани от държавата до 10 000 лева, които да са с лихва между половин и един процент по-ниски от пазарните стойности в другите сектори, допълни Щерев.

Чиновниците да се съобразяват с нуждите на бранша вместо да се опитват да определят туристическата политика сами

Туризмът продължава да губи почва под краката си, а държавата си заравя главата в пясъка и се мъчим да неглижира проблемите. Чиновниците се самозалъгват колко са добри и правилно работещи. Те определят политиката на бранша вместо да се съобразяват и следват нуждите на бизнеса. Накрая на всеки сезон се отчитат рекорди, включително и през 2021 г., но държавата не се интересува от това какви са европейските и световни тенденции, цели и рентабилност. За българското министерство на туризма продължава да е важно да брои и пресмята количество туристи, вместо да се опита наистина да помогне на тези, които им изработват заплатите чрез приходите в БВП. А 70 на сто от средствата безспорно се дължат на ваканционния туризъм – морски и зимен. Също така градският туризъм е съвсем неглижиран. Крайно време е Министерство на туризма да се научи да прави разлика между входящ и изходящ туризъм и да определи кое е важно за българската икономика, за да го подпомага приоритетно.

Кредитите за изграждане на фотоволтаици се обезсмислиха от заложените пречки в условията

Необходимо е чрез ББР и Фонда на фондовете да предостави истинска подкрепа на бизнеса. В момента една добра идея като тази за кредитите за фотоволтаици се обезсмисля от условията по нея. Хотелите няма как да покрият исканата гаранция от 130 процента обезщетение на заема, при условие, че отдавна са ипотекирали всичко възможно, за да оцелеят и да платят на персонала си. В чужбина държавата дава гаранции по дълги кредитни линии или дори безвъзмездни грантове, както за оборотни средства, така и за програми като тази за фотоволтаиците, посочи Налбантов. Постоянно се тръби, че трябва да се инвестира в зелена енергия, в алтернативни източници, а бюрокрацията продължава да властва, включително и относно продажбата на вече произведената енергия към ЕРП-тата, допълни Щерев. Вместо да ни позволят да ловим риба и да решим проблемите, ще ни носят пак замразена – тоест ще ни карат да се молим за помощи, подчертават от БХРА. Нужно е да се помисли да подпомагане на енергоефективността в хотелската база, което е крайно наложително предвид скъпите енергоносители и голямата енергоемкост на хотелите и заведенията.

Нужна е координация между МТ и останалите институции, чиято дейност е свързана с туризма

Членовете на БХРА не са удовлетворени и от липсата на координация между Министерство на туризма и останалите институции, чиято дейност е свързана с туризма. Като последен пример за липсата на такава съвместна работа Щерев посочи заповедта на здравния министър за промяна на условията за влизане в страна, която се случи от днес за утре. В резултат вече има откази от резервации, посочи Щерев. И допълни, че туризмът е бизнес, който работи с хора и се изисква време преди поставяне на нови изисквания. Създаде се комитет за съгласуване на дейността относно здравните мерки, обеща се промяна в стила на работа, а продължаваме по стария ред със заповеди от днес за утре, посочи Щерев. Затварят се бизнеси и не само не е са предвидени обезщетения, но дори и не се говори за това.

Необходими са стимули за привличане на туристи

Необходими са стимули, с които да бъдат привлечени туристи. Изключително важно е да се удължи на мярката за стимулиране на туроператорите с 35 евро за заета седалка и разширяването й и по отношение на другите видове транспорт, посочи Щерев. И допълни, че дори и страната ни да не получи разрешение за продължаване на мярката от ЕС, тя трябва да бъде продължена и занапред, поне 2-3 години след края на пандемията, дори и да се налага за тази цел да се използват пари от бюджета. Защото сметките показват, че подобно финансиране чрез бюджета ще се компенсира чрез приходите в резултат на въвеждане на този стимул и пристигналите у нас туристи.

Сред другите стимули, които биха подпомогнали на туризма е и въвеждането на ваучери за здравна превенция. Ясно е, че при увеличения лимит и възможности на ваучерите за храна, използването им за хотелски услуги може да се включи заедно с плащането на режийни разходи, но е време да се помисли и за здравето на нацията. Още повече, че курортите ни са създадени на база на природни дадености и лечебни предимства и ние можем да се възползваме от тези дадености, посочи Щерев.

Необходими са и допълнителни стимули за маркетинг и реклама за  всеки пристигнал турист по суша, вода или море, посочи Щерев. Това се прави успешно от години от нашите конкуренти.

Незабавно да заработи онлайн визов център

Незабавно трябва да заработи ионлайн визов център, в който да се подават и обработват необходимите визови документи, да се получава разрешение за влизане в страната от МВР и ДАНС, а самото издаване на визата, след като вече е получило одобрение, да се случва физически – направо на границата, на КПП-то, подчерта Щерев. За това от БХРА настояват вече над 2 години, а предходният служебен кабинет дори бе обещал подобен център да заработи още през август 2021 г., което не се случи.

Онлайн визовият център де факто е част от процеса по издаване на електронна виза, докато процесът по цялостно въвеждане на електронна виза ще отнеме време, докато се отговори на изискванията на ЕС, обясни Щерев.  По този начин ще се облекчи процедурата, ще се спестят време и средства както на държавата, така и на клиентите и бизнеса и не на последно място ще се подготвим за цялостното преминаване към електронни визи, посочи Щерев.

Информацията от ЕСТИ да се ползва и от бранша

Спешно е необходимо да се направи и анализ на работата на ЕСТИ. Не е нормално да са дадени толкова много средства и тази система да не може да се ползва от бранша за маркетингови цели, а само да служи за полицейски цели, подчерта още Щерев.

Ако Министерство на туризма не успее да влезе в детайлите на проблемите и спецификата на туристическия бизнес, отново ще имаме пародия на мерки и противопоставяне един на друг на различните представители на сектора, категоричен бе председателят на БХРА.