Конференция в Златни пясъци срещна хотелиерите с директорите на училищата, които подготвят бъдещите им кадри от специализираните училища по туризъм

Apr 13 2022

Конференция в Златни пясъци срещна хотелиерите с директорите на училищата, които подготвят бъдещите им кадри от специализираните училища по туризъм

По повод 20-годишнината на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България в хотел Интернационал, Златни пясъци се проведе конференция и работна среща със собственици на хотели в курортните комплекси Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и местност „Манастирски рид“, организирани от АУРХ в България в партньорство с местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) – Съюз на хотелиерите в Златни пясъци. Събитието се проведе в хотел „Интернационал“ в кк Златни пясъци. На чаша вино директорите на специализираните училища за хотелиерство и ресторантьорство и бъдещи работодатели на учениците, които те подготвят обсъдиха възможностите за развитие в сектора на хотелиерството. Виното бе любезно осигурено от хотелиера Атанас Карагеоргиев, собственик на хотели „Естрея“ в Златни пясъци и член на Съюза на хотелиерите – к.к. Златни пясъци.

По време на конференцията и съпътстващата й програма се даде възможност на хотелиерите да влязат в пряк контакт с директорите на училищата, които обучават кадри по интересуващите ги специалности – хотелиерство и анимация. Председателят на АУРХ в България Малинка Малинкова заяви, че очаква бизнесът да участва активно в изготвянето на учебните помагала за специализираните училища по туризъм.

Председателят на БХРА Георги Щерев подчерта, че е важно практическите обучения и стажове на учениците от специализираните гимназии да се провеждат в реална среда -работещи хотели и ресторанти, а не в експо центрове. По време на срещата бе постигната договорка и учителите от гимназиите по туризъм да се запознаят на място с практиката в хотелите през активния сезон, за да могат да бъдат по-полезни на своите възпитаници. Присъстващите на конференцията учители и представители на сектора постигнаха съгласие, че е важно бизнесът да участва активно в изготвяне на учебните материали и програмите за практиките и обученията в специализираните училища по туризъм, за да бъдат полезни както за самите ученици, така и за хотелите,които да могат да наемат подготвени млади кадри.

В следващите дни предстои да се проведат три национални състезания, които БХРА и АУРХ в България организират съвместно – за най – добър млад аниматор, на-добър млад барман и най-добър млад хотелиер.

Състезанието се организирани от Министерството на образованието и науката, в партньорство с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХ в България) и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

През следващите дни на сайта на БХРА ще публикуваме информация за провеждането им и победителите в тях.