БХРА с протестно писмо до икономическия министър Лъчезар Борисов

Oct 29 2020

БХРА с протестно писмо до икономическия министър Лъчезар Борисов

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) иска обяснение от министъра на икономиката Лъчезар Борисов за негово изказване по време на участието му в сутрешния блок на БТВ на 29 октомври. В писмо, изпратено до министъра на икономиката с копия до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Марияна Николова и коалиционните партньори от Обединени Патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, от БХРА заявяват, че е “недопустимо представител на официалната власт да говори за държавно обединение на един частен бранш, какъвто е туристическият сектор. При това не със закон или нормативен акт и при ясни правила, а около една структура, в която членуват само част от фирмите в сектора”. Писмото е подкрепено от още десетки туристически организации, сред които Българската асоциация на експертите в туризма – БАЕТ, Национална асоциация по СПА и уелнес туризъм и Асоциацията на специализираните експерти в туристическата индустрия – АСЕТИ.

Какви и чии интереси защитава министър Борисов като представител на правителството докато обяснява в националния ефир на БТВ по време на гостуването си на Антон Хекимян, че лично е водил разговори за разширяване на определена организация, съставена от частни субекти и превръщането й в браншова камара, питат от БХРА.

“Ние от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация питаме работа на министъра на икономиката ли е да обединява частния бранш? Работа на министъра на икономиката ли е да избира една от стотиците организации в туризма, при това нито най-старата, нито с най-много структури и членове и да заявява, че тя ще е ядрото на бъдещо обединение?”, се казва в писмото. От БХРА припомнят, че вече възразиха в декларация, като позицията им бе подкрепена и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ, че на жизненоважни за бъдещето на индустрията срещи не се канят всички национално-представени организации, а само подбрани такива.

“Според нас е абсолютно недопустимо подобно официализиране на някои обединения в туризма за сметка на десетките други”, се казва още в писмото на БХРА до министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

От БХРА  припомнят, че асоциацията има 30– годишна история, структури в цялата страна и над 3000 членове, които представляват своите стотици хиляди служители. Инвестициите на членовете на БХРА през последните 30 години са милиарди, а от износът на място в хотелите и заведенията, членуващи в асоциацията, държавата всяка година получава милиони в бюджета, заявяват от организацията.

“Категорично сме против това разделяне на сектора от страна на представител на кабинета и очакваме обяснение от Вас в качеството Ви на министър на икономиката за това какво точно сте имал предвид с думите си, както и извинение към целия бранш, който има много лица и е недопустимо да се асоциира само с тясно профилирани организации”, завършва писмото до министър Борисов.