БХРА призовава членовете си от цялата страна да се включат в протеста срещу скъпия ток 

bhra
Oct 18 2021

БХРА призовава членовете си от цялата страна да се включат в протеста срещу скъпия ток 

Без мерки от държавата ще фалират хотели, ресторанти и хиляди други компании, а една трета от работещите ще останат без препитание 

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призовава членовете и партньорите си от цялата страна да се включат в националния протест срещу невъзможната за плащане цена на тока за бизнеса. 

Ако правителството не вземе спешни мерки за намаляване на цената за небитовите потребители – предприятия, промишленост, хотели, ресторанти, кафенета, заведения, болници, учебни заведения, културни институции, тогава фалити очакват не само представителите на различните сектори на бизнеса, но и българската икономика като цяло. 

Заради скъпите цени на тока има риск хотелите и заведенията въобще да не отворят за предстоящия зимен сезон, както и за летния догодина. Същият е рискът е за туристическия бизнес в спа курортите и градовете.

За пореден път цената на тока достигна днес рекордни стойности от 445 лева за мегаватчас, което е над 4 пъти повече спрямо миналата година и три пъти повече спрямо прогнозните цени. При запазване на тези стойности има риск над 50 на сто от заетите в туристическия сектор и близо 30 на сто от работещите в страната да останат без препитание до края на годината. Моментът е сега да се помага за алтернативни източници на ток, вместо да се фалира бизнеса.

При това едва 10 на сто от електроенергията у нас е зависима от рекордните цени на природния газ. Затова от БХРА призовават държавата да спре спекулата с пълнене на бюджета на държавните енергийни дружества и на хазната чрез износ на ток, тъй като сметката за подобна недалновидна политика ще бъде платена с фалита на българския бизнес и обедняване на гражданите на Република България. 

Припомняме, че над 600 000 небитови абоната са подложени на ценови шок – не са само големите и средните промишлените предприятия, а и малкия бизнес. Това са и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия, както и всички други небитови потребители на  електроенергия.

Това води до неплатежоспособност на предприятията, застрашава не само ръста на заплатите и тяхното редовно плащане, но и самите работни места, до инфлация и обедняване.

Затова протестиращите представители на бизнеса, сред които е и БХРА, настояват за компенсации, така че цената на електроенергията за фирмите да се доближи до тази на регулирания пазар. Както и да се компенсира поне 75 % от разликата между прогнозната цена на КЕВР (119 лева за мегаватчас) и реалната цена за небитови потребители (вече над 440 лева). Тези компенсации за бизнеса да се дадат незабавно, а не да се обещаят за бъдещ период, в който голяма част от нуждаещите се бизнеси вече ще са фалирали. От БХРА настояват и тези енергийни помощи да бъдат за всички предприятия, да са адекватни по размер и да са минимум 200 лева за мегаватчас, а не нищожните 50 лева, които се предвиждат от служебния кабинет. Както и да се помисли за временно прекратяване на износа на ток, докато приключи енергийната криза у нас.

Протестът не е политически, но компромиси не бива да се правят, подчертава зам.- председателят на БХРА Атанас Димитров. Всички колеги трябва сега да излязат на улицата и да покажат, че повече така не можем, категоричен е и зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Според него е наложително не само да се намери решение на сегашната невъзможна ситуация, но и да се вземат мерки тя да не се повтаря в бъдеще, като например държавата да инвестира в изграждането на фотоволтаици за енергозависимия хотелиерски бизнес.

Не се успивате и не се самозалъгвайте, че всичко ще премине покрай вас като буря без да ви засегне, призовава Димитров членовете на БХРА. Бясно препускащата цена на тока ще удари туристическият сектор челно, като товарен влак. И ако държавата не бъде принудена да вземе нужните мерки няма да има оцелели фирми и работни места, подчертава Атанас Димитров.

Сега е моментът да защитим достойнството, честта си и правото си на труд, затова призоваваме всички колеги да се включат в протеста на 19.10.2021г. от 12 часа в София, както и да организират протестни действия и в останалите градове. Заедно ще успеем за спасим икономиката на България, подчертават от БХРА.