БХРА: Отворете и нас при условията за големите магазини

bhra
Mar 25 2021

БХРА: Отворете и нас при условията за големите магазини

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация очакваме веднага да бъдат отворени заведенията към хотелите и другите ресторанти и кафенета с площ под 300 квадратни метра, а по-големите да работят при условията, при които е разрешено да имат клиенти големите магазини и търговски обекти в моловете. Абсолютно недопустимо е икономическият министър Лъчезар Борисов и здравният министър Костадин Ангелов да се подиграват на цели сектори от българската икономика и да лобират за конкретни частни интереси.

Категорични сме, че заведенията в хотелите, при ограниченията и работата единствено с клиенти на местата за настаняване, не бяха допуснати огнища на COVID-19 или да се застраши по някакъв начин здравето или сигурността на нашите гости. Не виждаме нито един сериозен здравен или икономически довод те да останат затворени, превръщайки хотелите в луксозни общежития, а да работят големи търговски обекти, които не предлагат стоки от първа необходимост.

За пореден път хотелиерите са от губещата страна, въпреки всички инвестиции и мерки, които предприеха за ограничаване на пандемията. Досега местата за настаняване не са компенсирани за частичните затваряния, включително и сега, които не позволяват да приемат гости според предвидените условия в Закона за туризма. В същото време хотелите не са официално затворени с държавен акт, за да не се изплащат компенсации на тези бизнеси, които през последните десетилетия неизменно допринасят за между 10 и 15 на сто от националния бюджет всяка година.

Не виждаме причина да бъдат затворени и спа центрове и басейни, а да работят магазини за техника или мебели. Ако не лобирате за частни корпоративни интереси, апелираме към министър Ангелов и министър Борисов да предвидят мерки, подобни на тези за големите търговски обекти, и за останалите затворени бизнеси.

Съгласни сме заведенията – както самостоятелни, така и към хотели, да работят само при площ до 300 квадрата за своите гости. Членовете на БХРА са готови да направят нужните преустройства в заведенията си, както и да въведат лимит за броя на гостите по едно и също време в спа центровете и басейните. Но сме категорични против да се оправдава геноцида срещу туристическия и развлекателен сектор със здравни доводи, при условие, че същите явно не са валидни за „любими“ на властта бизнеси.