Налбантов: Увеличенията на тока са потресаващи и ако Комисията по енергетика към НС не даде назад ще предприемем мерки

Jul 26 2024

Налбантов: Увеличенията на тока са потресаващи и ако Комисията по енергетика към НС не даде назад ще предприемем мерки

Зам.-предсадателят на БХРА и собственик на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов заяви пред „Флагман“, че от бранша са готови на стачни действия, ако не бъдат компенсирани високите цени на тока за бизнеса. Ето и текста на интервюто:

 

– Г-н Налбантов, това, което се случва с увеличението на тока, как се посреща от хотелиерството и ресторантьорството?

– Ще го кажа така: Ако днес в Комисията по енерегеткиа в НС не се вземе правилното решение на срещата, която тече в момента  – с намаляване на увеличението или да предвидят компенсации – туризмът умира. Без външни намеси, без агресия, без нападение от друга държава, това значи, че тази шайка оядени олигарси или каквато и да е подобна фалшива корпорация, с участието на властимащите от деня, иска просто да убие този отрасъл и всички съпътстващи го бизнеси. Защото това не касае само ресторантьорството и хотелиерството – става въпрос и за животновъдство, зеленчукопроизводство, говедовъдство, текстил, дрехи. Всичко това ще бъде съсипано. Нашият отрасъл, който формира 14-15% от брутния вътрешен продукт, ще бъде унищожен.

– Има ли разумно обяснение за този огромен скок в цените на тока? Говорим все пак за на практика десетократно увеличение?

– Чакаме обяснението днес следобяд. Защо и как се прави е ясно – някаква група от хора от всички партии, които имат пръст в енергетиката, взимат решение и го правят. Аз разбирам, че даваме помощи за Украйна, за Пакистан, за Палестина и за къде ли не. На първо място обаче трябва да гледаме държавата. Едно от обясненията – и това е само мълва на този етап – е че изнасят електроенергия към Украйна и получават пари. Но при всички случаи става въпрос за голямо ограбване. Няма как да оцелеем. Ние не можем да вдигнем цените и с 1% от договореното. Ние и така работим на минимума. В същото време всичко скача нагоре – ток, стоки. Работим на загуба. И въпреки това, никой не се оплаква. Сега тук обаче ударът е от някаква корпорация, зад която всички знаят кой седи. Пладнешки обирджии и ние мълчим. Повече не може да се търпи! Имаме готовност за протести, но се надяваме на благоразумието на част от депутатите, с които сме разговаряли и които подкрепят нашето искане. Защото този път никой не плаче и никой от нас не реве. Убиват ни без бой. Но не могат да убият цял народ без бой.

– Ваши колеги споделиха в общи линии еднакво мнение – „Ако това бъде прието, аз трябваше да затворя вчера”.

– Ако решението се приеме, се събираме пред Народното събрание. В готовност сме. Те си играят с народа. Не можем винаги да сме от страната на плачещите. Българският народ има граница на търпимост, червена линия, която не трябва да се прекрачва. Тези майкопродажници – ще ги нарека така – да си помислят малко.

– Какво точно е увеличението?

– 100%, ако не и 1000%! От 180 лв. на мегаватчас, цената скача на 2000 лв. в тези моменти след 16:30 ч.. При нас няма ритъм, няма паузи. Енергоемността, апаратите, машините, съоръженията – всичко работи на 100%, ежеминутно и ежечасово. Не можем да си позволим да спрем тези уреди в някакъв  часови диапазон. Една крушка не можем да спрем, а какво остава за асансьорите?! Някои енергетици имаха дързостта да кажат, че видите ли, увеличението щяло да бъде 20%. Не 20%, с 1% не можем да вдигнем нищо. Бити сме и сме убити. Цени за нощувки, договорени преди една година, можете ли да си представите да ги вдигна в моите хотели с 20%? Разбирам да има война, да има нещо чрезвечайно. Това е убийство, разстрел на цял един народ.

– Натъртвате на думата „убийство”. И друг път сме чували браншът да говори, че е пред фалит, но сега изглежда ситуацията наистина е много сложна.

– Убийство и подигравка е това! Ще стане много лошо в страната. Този път няма да се оставим да ни колят. Затваряме. Да си зададат много сериозно господата политици въпроса „Можем ли да си позволим да изгоним туристите?” При потенциално увеличение, такова каквото го обсъждат, ние ще бъдем принудени да затворим, защото в противен случай ще трябва да ги платим тези пари, но няма откъде да ги намерим.

– В песимистичния вариант, в който днес КЕВР приеме тези промени, какво следва? Готов ли е наистина браншът да затвори?

– Той няма да има друг вариант, освен да затвори! Ако не го направи до 10 юни, дори и някой да има запаси, пак ще остане в несъстоятелност много скоро. Ситуацията е такава пък, че ако не си платиш тока, идват и те затварят принудително. Никой не иска това да се случи, но пак казвам – това са група крадци, група убийци. Поименно няма да ги споменавам, но този път няма да пищим. Колегите са готови за протести. Чакаме с нетърпение този следобед. Очаквам добра новина от КЕВР. Надеждата ни е в благоразумието на тези хора. Но трябва и народът да разбере, че сега не е време за мълчание, не е време за мързел. Трябва да се гласува – да направим нещо всички заедно. Българинът е известен с това, че търпи много, но когато се опре ножът до кокала… В момента дерат златната кокошка на българската индустрия перо по перо – туризма.

– А какви са ви наблюденията за сезона тази година?

– Имаме големи проблеми – всяка година сезонът се скъсява, а кадрите стават все по-малко. Преди лятото имахме срещи с МВнР и донякъде ситуацията се успокои. При мен например 80% от служителите са чужденци. С това не казвам, че те са панацеа, че са златни. Идеята е целокупният български народ да разбере правилно – няма как да не ги искам. Идват от Бангладеш, където получават 100 долара. Като дойдат тук, те ни гледат право в очите, като вземат 700 долара за нискоквалифициран труд. Абсолютен мит е, че българинът е работлив. Не работи. Нямаме потенциал. Дори тези, които учат в специализираните училища, също не стават за нищо, такава е системата. Не ги обучават както трябва. Всичко е сбъркано. Имам 15-16 човека ученици при мен. Аз, също като тях, започнах на тази възраст. Те не могат да издържат нито физически, нито психически. Тотално разконцентрирани. Разлигавени са всички, нежни са. Нямаме кадри и затова спасението е да ги внасяме. Трябва много да се работи за стратегия в туризма. Нужни са нови и бързи реформи на образованието. Да се направи това, което беше преди, а не да ми говорят глупости с „дуално обучение” и прочее. Трябват професионални учебни центрове, чрез които хората, идващи отвън, могат да се обучат за 1 месец. Културата ни падна ниско и ще пада все по-ниско.

– Все пак можем ли да говорим за поне някаква нотка оптимизъм?

– От всичко, което ви казвам, все пак има оптимизъм. Имаме прекрасни курорти в Бургаския регион. Но нищо не се прави за туризма. Слънчев бряг е перлата на областта. Преди бургазлии бяха там постоянно. Ами, хора, гордейте се с това, което имате! Имаме прекрасни плажове и на юг и на север, но не можем да ги ползваме. Прословута е българската завист. Не съм видял един грък да наплюе нещо лошо в тяхната страна. При тях всичко е хубаво, всеки съсед е добър. Не знам при нас как за толкова кратко време всички станаха врагове. Злобни станахме. И това е продиктувано от всичко, което се случва. Но сега този момент с токът трябва да бъде решен. Това е голям натиск и налягането, натрупано в обществото, в един момент ще избие.

Вижте интервюто на сайта на Флагман на следния линк – https://www.flagman.bg/article/326890