Над половината хотелиери (51,6 на сто) отлагат резервации през февруари

Mar 24 2021

Над половината хотелиери (51,6 на сто) отлагат резервации през февруари

Над половината хотели и други места за настаняване са предложили на своите гости алтернативни дати за използване на направените от тях резервации. Това показва традиционната ежемесечна  анкета, проведена сред  управители на подобни обекти от Националния статистически институт.

61.4% от анкетираните са имали намерение да намалят цената на пакет услуги през февруари, а 44.6% – на нощувката.

Една пета от анкетираните са пуснали наетия от тях персонал в неплатен отпуск, 13,5 на сто в платен такъв, а всеки десети е бил принуден да се раздели със служители. също всеки десети мениджър е помолил поне част от персонала си да премине към непълно работно време, а всеки двайсти е намалил възнагражденията.  4,1% от управителите са избрали за служителите „дистанционна форма на работа“.

Според данните от анкетата всеки трети или  31.6% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите. Малко повече от управителите на места за настаняване са посочили, че през февруари имат спад на приходите в сравнение с януари, а 47,3 на сто твърдят, че постъпленията им през втория месец на годината остават непроменени спрямо първия.

Мениджърите прогнозират, че през март ще могат да обслужат максимум половината от разходите за дейността си със собствени средства. По една четвърт от отговорилите на въпросите съответно заявяват, че ще се справят финансово и без чужда помощ или че въобще няма да се справят. 

Под половината анкетирани – 44,9 на сто са заявили, че ще продължат да работят както и досега, а други 39,7 на сто , че ще работят, но с намален обем. 11,9% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2,3% прогнозират да я прекратят.