БХРА започна серия от обсъждане на приоритети за развитието на туризма с политическите сили, кандидати за 45-то Народно събрание

bhra
Mar 17 2021

БХРА започна серия от обсъждане на приоритети за развитието на туризма с политическите сили, кандидати за 45-то Народно събрание

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) започна поредица от срещи с политическите сили, кандидати за 45-то Народно събрание, в които ще бъдат обсъдени приоритетите пред сектор туризъм, за чието налагане е необходима политическа воля. Очакването на БХРА е като резултат от срещите да бъде постигнато съгласие по определени приоритети, цели, задачи и пътища за решаване на проблемите, които впоследствие да бъдат реализирани по време на следващото управление на държавата.

Туризмът е един от основните движещи сектори на българската икономика, който в различните години допринася пряко за между 11% и 13% на БВП на страната, припомнят от Изпълнителното бюро на БХРА. От неговото благополучие зависят и редица съпътстващи браншове, чиято продукция и услуги се реализират благодарение на туризма, а именно – транспорт, промишленост, земеделие, търговия, производство на мебели, козметика и т.н.

През последните 20 години в сектор „Туризъм“ се натрупаха обективни проблеми, чието решаване вече е неотложно. Безпрецедентната глобална пандемия от COVID-19 доведе до нови, допълнителни предизвикателства и постави един от стратегическите и приоритетни отрасли на Република България пред риск за икономическото му оцеляване. Основна част от тези стари и нови, но съществуващи текущи проблеми са обект на регулиране от страна на държавата.

Според БХРА е нужна политическа воля за решаването на проблемите и изпълнение на приоритетите, които не само да върнат туризма отново на икономическата карта на България, но и да го направят по-разпознаваем, по-продаваем и успешен и зад граница.

Сред основните приоритети, които според БХРА трябва да бъдат поставени и изпълнени, за да бъде секторът успешен както за икономиката, така и за заетите в него са осигуряване на достъп до евтини финансови ресурси за отрасъла, по-ефективна реклама, целево европейско финансиране, изменения на редица нормативни актове, политика за обучение, привличане и задържане на професионално обучени кадри, промени във визовата и концесионна политика, определяне статута на националните курорти, премахване на т.н. инфраструктурни вноски заплащани от собствениците на обекти в тях, укрепване на свлачища, ремонтиране на пътища до курортите и изграждане на паркинги в тях, предприемане на мерки за удължаване на туристическия сезон, засилване ролята на Националния съвет по туризъм и най-вече обединение на бранша.

От БХРА от години устояваме принципа, че сме силни, когато сме заедно и се надяваме срещите ни с политическите сили да бъдат ползотворни и да доведат до конкретни реални резултати.

Приоритетите, за чието изпълнение БХРА ще настоява, ще бъдат представени в поредица от материали в институционалния сайт на организацията, в секция Новини през следващите няколко дни.