БХРА: ББР ще продължи да гарантира заеми за оборотни средства за бизнеса и за потребителски кредити на заетите в туризма

Mar 17 2021

БХРА: ББР ще продължи да гарантира заеми за оборотни средства за бизнеса и за потребителски кредити на заетите в туризма

Българската банка за възстановяване (ББР) и развитие е готова да подпомогне хотелиерите да получат по-лесно банкови заеми за оборотни средства, с които да стартират летния сезон, за предоговаряне на стари кредити и за отпускане на потребителски заеми за заетите в туризма. Това стана ясно по време на работна среща, организирана от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, на която присъстваха Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР, Ирина Матева, главен експерт „Външни програми” на ББР, и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Предоговаряне на кредитите с по-дълъг гратисен период, предоставяне на заеми за подготовка на летния сезон и на кредити за персонала, за да не търси той нови браншове, в които да се развива, са сред основните искания на бизнеса, обясни председателят на БХРА Георги Щерев.

Постигнато е съгласие и да се изпраща до ББР копие за всяко искане към банка за отпускане на нов заем или преструктуриране на стар такъв от страна на представители на туристическия сектор.

Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР, съобщи, че се обръща внимание на всеки един клиент и кредити се разсрочват, включително и на компании от туристическия бизнес. И добави, че ББР разбира напълно проблемите на бранша и се прави всичко възможно да му се помогне.

Асоциацията на банките в България са изпратили писмо до Министерството на туризма, в което посочва, че финансовите институции могат да предоставят облекчения на кредитополучателите по обслужването на техните заеми до 31 декември 2021 г. чрез отсрочване на задължения за не повече от 9 месеца. Финансовите институции са подчертали и че всяка банка преценява според собствените си критери и правила риска за отпускане на нови заеми. Според асоциацията не съществуват пречки за индивидуално предоговаряне на кредити на клиенти от туристическия сектор, като се търсят индивидуални решения между банката и клиента за преодоляване на неблагоприятните ефекти от пандемията.

„Знаете, че само преди дни обявихме 1 май за старт на Лято 2021, като вече има утвърдени с моя заповед правила за работата на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. В тази връзка темата за осигуряване на оборотни средства за подготовка на работещите за началото на сезона е навременна и много важна“, обясни вицепремиерът Марияна Николова. По думите ѝ колкото по-навреме започне организацията на сектора за посрещане на туристите през летните месеци, толкова по-добре ще може да се гарантира сигурната и безопасна почивка на всички гости.