Шеф Петър Йоргов от Грифид хотели е с приз за най-голям принос за развитието на кулинарната култура в България и обучение на млади кулинари през 2023 г.

Dec 11 2023

Шеф Петър Йоргов от Грифид хотели е с приз за най-голям принос за развитието на кулинарната култура в България и обучение на млади кулинари през 2023 г.

Петър Йоргов, част от екипа на Грифид хотели през годините се е придържал към принципите си и демонстрирал постоянство, внимание към детайла и стремеж за усъвършенстване всеки ден, така мотивирайки и давайки пример на младите. Ежедневно в работата си обучава и подкрепя младежите, които искат да учат и да се развиват в сферата на кулинарията. Освен в ежедневната си работа шеф Йоргов насърчава младите таланти със събития, които организира.

Този сезон се състоя кулинарна купа Грифид, в която се състезаваха млади готвачи от цялата верига Грифид хотели. Участниците показаха завидни умения, научени през сезона под ръководството на Петър Йоргов и приготвиха изискани ястия по собствена рецепта.

Шеф Йоргов активно участва във всякакъв вид състезания, като през 2022 на остров Мадейра зае първо място в Fine World Days Week, събитие в което участваха шеф готвачи от страни като иГермания, Гърция, Турция, Испания и др. Освен като участник в събития Петър Йоргов журира много престижни кулинарни конкурси. Учредител е и на Национален кулинарен форум „Chef’s secrets – Еволюция на вкуса”.

Петър Йоргов вдъхновява с постоянството си, примера който ежедневно показва в сферата на кулинарията и резултатите които постига в работата си с младите таланти. Шеф Йоргов споделя знанията и уменията си с учители и ученици от професионалните гимназии в цяла България. През последните години активно посещава училища с кулинарен профил, където използвайки собствен инвентар показва на учениците техники при приготвяне на различни видове кухни.

Освен на място в училищата, учениците имат възможност да научат повече вземайки участия в практически стажове във верига Грифид Хотели. Интерес имат и училища извън България, като изпращат своите ученици по Еразъм програми и обмен във Верига Грифид, за обучение при шеф Йоргов. Практикуващи под ръководството на шеф Йоргов са и студенти от висши институти като Колеж по туризъм-Варна, Висше Училище по Мениджмънт- Варна и др. Шеф Петър Йоргов участва активно в проекти с Бюро по труда- Варна, където обучава желаещи да се преквалифицират.

Всеки един от хората докоснали се до кулинарното изкуство под напътствията на шеф Йоргов има възможност да участва в кулинарни формати. А доказателство за отличната съвместна работа на известния българки шеф с учениците си са успехите на всеки един от тези участници в кулинарните формати. Участвайки в тези формати младите таланти се запознават и с автентични български продукти.

Съвместната работа на Петър Йоргов с училища и институти помага на младежите да разберат повече за възможностите за обучение и квалификация в България. С усилията които полага шеф Йоргов показва стремежа си и не се отказва от мисията си – да обучава, мотивира, напътства и вдъхновява хора от различни възрасти към кулинарното изкуство. А проектите с училища и дейности на местно ниво, състезанията и кулинарните формати, които шеф Йоргов организира служат като притегателна сила, която той използва за да задържи младите таланти в България.