ХОТРЕК: Европа e с нови общи правила за пътуване

hotrec
Dec 22 2021

ХОТРЕК: Европа e с нови общи правила за пътуване

Европейската комисия да издаде правно обвързващ делегиран акт за страните в общността, чрез който се въвеждат еднакви условия за валидност на зелените сертификати. Това съобщават от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълноправен член за България. Валидността на сертификата ще е 9 месеца от датата на завършване на ваксинационния курс – поставяне на втора игла за ваксините Пфайзер и Модерна или на единствената за Янсен.

Бустерът няма да има срок на валидност на този етап, тъй като все още няма достатъчно научни доказателства за действието му, обясняват от ХОТРЕК. Също така няма да има общи условия, наложени от ЕС кога на дадено лице следва да му бъде поставена бустерна доза. Решението за това засега остава въпрос на национална политика на всяка страна, подчертават от ХОТРЕК.

Върху подготвяният делегиран акт на ЕК може да бъде наложено вето от страна на Европейския парламент или на Европейския Съвет, в случай че тези институции считат, че ЕК е взела решение извън своите компетенции, припомнят от ХОТРЕК. В случай, че не бъде наложено такова правилата ще влязат в сила между 10 януари 2022 г. и 1-ви февруари 2022 г.

Според ХОТРЕК новите правила, въпреки някои ограничения за пътуване, налагани еднолично от някои държави (като изискване за отрицателни PCR или антигенни тестове на границата, дори ако лицето е ваксинирано), ще позволят на ваксинираните хора да пътуват в рамките на Шенгенското пространство свободно за определен период от време.