ХОТРЕК: Възстановяването на туризма трябва да е приротет на всички държави

Nov 27 2020

ХОТРЕК: Възстановяването на туризма трябва да е приротет на всички държави

Възстановяване на туристическият сектор трябва да е основен национален приоритет на всички държави в ЕС. Инудстрията на гостоприемството трябва да бъде включена като акцент в националните планове за възстановяване, категорични са от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти и кафенета, в съвместна декларация с Европейската федерация на профсъюзите на храните, селското стопанство и туризма (EFFAT) за необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети за възстановяване на туристическия сектор. Кризата с COVID-19 излага на риск оцеляването на компаниите в сектора на хотелиерството и са заложени милиони работни места, се казва в документа.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единственият пълноправен член на ХОТРЕК за България и има достъп до изпреварваща информация и анализ на европейските политики, като участва активно във формиране на позициите на ХОТРЕК.

Само с помощта на ефективни дългосрочни мерки на националните правителства туристическият сектор може да се надява на по-устойчиво бъдеще, обхващащо цифрови и устойчиви развития , както и повишаване на квалификацията и преквалификация, подчертават организациите.

В краткосрочен план е необходимо да се използват пълноценно всички инструменти, които могат да подпомогнат оцеляването на компаниите като компенсации на загубите от свития оборот, субсидии за заплати, данъчни облекчения и намаляване на социални вноски, помощ за поемана на режийни разходи. Такива мерки трябва да бъдат допълнително разширени, за да помогнат за запазването на колкото се може повече работни места и да се избегнат масови съкращения, се казва в декларацията на ХОТРЕК.

Освен това компаниите трябва стриктно да следват здравните протоколи, така че служителите им и техните клиенти да се чувстват в безопасност. От ключово значение е и допълнителна хармонизация и облекчаване на граничните ограничения за пътуване, подчертават от ХОТРЕК.

„Хотелският сектор трябва да бъде възстановен. Социалните партньори се ангажират да предприемат действия, за да помогнат на компаниите да оцелеят, да запазят възможно най-много работни места и да помогнат на сектора да се ангажира в по-устойчива и дигитална ера ”, коментира Мари Одрен, генерален директор на ХОТРЕК.

„Трябва да стимулираме търсенето, да възстановим доверието на потребителите, да осигурим качествени работни места и да дадем на работниците основна роля в процеса на възстановяване. С подходящата подкрепа могат да бъдат запазени милиони работни места и секторът ще може да процъфти отново ”, заяви Кристиян Брагасон, генерален секретар на EFFAT.