ХОТРЕК: Брюксел препоръчва пътуване без карантини и тестове

Dec 03 2020

ХОТРЕК: Брюксел препоръчва пътуване без карантини и тестове

Европейската комисия (ЕК) препоръчва да отпаднат карантините и тестовете за пътниците, които пътуват със самолети от една в друга зона със сходна епидемиологична ситуация в общността. Това съобщиха от ХОТРЕК ( Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета), в която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) e единствен и пълноправен член за България, във връзка с изготвената стратегия на ЕК “Да се пазим от COVID-19 през зимата”.

Според стратегическият документ е важно да се опростят процедурите, включително и да се подават онлайн нужните документи за попълване при влизане в страните, да се изградят ефективни информационни връзки между страните, така че да се проследяват контактите в общността при пълно зачитане на правилата за защита на данните. Както и да се координират комуникацията между авиокомпании, летища, места за настаняване и здравните власти.

Сред препоръките на ЕК е налаганата карантина и тестване на пътници да са недискриминационни, да са пропорционални между налагащите ги държави и да се търсят вариант чрез тестване да се премахнат другите ограничения за пътуване.

От Брюксел препоръчват, принудителната изолация, дори след завръщане от рискова държава, да са с максимален срок от 7 дни и да се прекратяват при представяне на отрицателен тест за COVID-19.

В документа на ЕК е записано още, че трябва да се насърчи лесния и безплатен достъп до бързи тестове, както и да се използват приложения за проследяване и предупреждение на контактите на заразени с коронавируса. От ЕК са категорични и че за деца на възраст под 2 г.  не трябва да се изисква PCR или друг тест за COVID-19.