Скъпите ток, газ, горива и инфлацията изядоха печалбата на хотелиерите от добрата заетост на базата през зимния сезон

bhra
Mar 30 2022

Скъпите ток, газ, горива и инфлацията изядоха печалбата на хотелиерите от добрата заетост на базата през зимния сезон

Туризмът се превръща в хоби за работодателите

Зимният сезон е успешен и в повечето ски курорти има ръст на туристите. Скъпите ток, газ и горива, увеличаването на цените на основните хранителни продукти, по-високите възнаграждения за труд и растящата инфлация обаче са стопили печалбата от добрия зимен сезон, категорични са представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в най-големите български зимни центрове – Боровец, Банско, Пампорово и Чепеларе. Разходите се увеличиха средно около 3 пъти и ръстът на приходите не ги догони дори бегло, обясняват представителите на национално представената организация.

Каквото зависеше от „шефа“ той го направи. През тази зима имаше много сняг и прекрасни условия за ски в Боровец. Наистина, имаше ръст на английския пазар, но договорите с тези гости са сключени на цени от преди две години, които не отразяват реалната бизнес среда в момента, обясни членът на УС на БХРА Маргарит Цонев. Поскъпването на газа и тока от януари направо ни изправи до стената. В крайна сметка ние оцеляхме и през този сезон, но в никакъв случай не мога да го определя като по-добър в сравнение с предходни, категоричен бе Цонев.

Не е вярно и че сезонът е бил по-дълъг. През тази седмица например има перфектни условия за ски, имахме семинал с български гости, но туристи няма никакви. И не съм сигурен, че специално за ски сезонът ни повлия дори войната в Украйна. Защото след такава снижна и сравнително дълга зима, хората просто вече искат да са на топло, започват да се радват на слънцето и не търсят такива ваканции, обясни Цонев.

Нещата в хотелиерския бизнес са наистина драматични. Изискванията за задължителна ваксинация на работещите в сектора доведе до допълнителен отлив на персонал при все по-трудното намиране на служители и изисквания от тяхна страна за увеличаване на възнагражденията, обясни Цонев. Голяма част от персонала бяха такива със сертификат за преболедуван КОВИД-19, но за лош късмет голяма част от тях се разболяха в пика на зимния сезон през януари.

Традиционно туристите в Боровец пристигнаха от Великобритания и Ирландия и можем да говорим за лек ръст на тези пазари. Както и българи. Заради близостта до София обаче курортът, който и без друго е с ограничена леглова база, на пръв поглед изглежда пълен, но голяма част от туристите идват да карат ски през деня и се прибират да нощуват в столицата. Не ползват хотелски услуги, а само ски съоръженията и евентуално заведенията край пистата. Но за разлика от друга зима нямаше такива огромни опашки на лифтовете. Наистина имаше хора, но няма и точна статистика. Браншът няма пълен и лесен достъп до данните на ЕСТИ и не може да изчислим на база на нощувките дори какви туристически данък сме платили и да изискваме да се изразходват целево за туризма. Ние работим в  неконкурентна среда, защото апарт хотелите работят на битов ток, а ние плащаме 7-8 пъти повече на свободния пазар, заключи Цонев.

В Банско имахме добър сезон като посещаемост, но това в никакъв случай не означава повече приходи. Едва успяхме да си държим главата над водата, за да не се удавим, обясни Малин Бистрин, председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на БХРА. Многократно се увеличиха цените на електроенергията, газа и горивата, заплатите също, основните хранителни продукти. А не можем да променяме цените и както офертите за нощувките, така и менютата в заведенията си остават на старите цени. И това по естествен начин не само ни намалява приходите, но и ни поставя на ръба на съществуването.

Имаме ръст в Банско на английския и израелския пазар спрямо предните пандемични години, българите също ни предпочетоха отнова като любимата им зимна дестинация. Но този ръст е илюзорен. Над 40 на сто от всичките ни разходи вече са за енергия и горива. Например в моя уелнес хотел в най-тежките зимни месеци сметката ми за ток и газ общо не е надхвърлила 8000 лева, докато сега плащам над 30 000 лв. Да, имаме ръст на туристите, но печалбата се формира, както всички знаем, когато от приходите извадим разходите, а при този ръст на разходите, дори не говорим за печалба, а за оцеляване, посочи Бистрин.

И допълни, че хотелиерите в Банско са искали да обновят базата, но са се отказали точно заради високите разходи. Ако чиновник погледне ще каже, че сезонът е блестящ, но за хората от бизнеса е ясно, че нещата не са никак розови, посочи Бистрин. Сега хотелиерите са изправени пред избора дали да затворят или да вдигнат цените. Но заедно с цените трябва да се повиши и качеството, да предложим и допълнителни услуги, допълни Бистрин.

Ако държавата иска да запази сектор туризъм, трябва да се подпомогне спешно бизнесът, при това не говорим само за финансова помощ. В дългосрочен план трябва да се реши проблемът с кадрите, който е изключително наболял. И щом тази зима го усетихме дори в зимните курорти, които са със значително по-малка леглова база от летните, не ми се мисли как ще се справят колегите от ваканционните комплекси. Обученият персонал неминуемо ще повиши и качеството на продукта ни. Необходими са стимули, обучения, както и законова форма за определено време тези подготвени вече служители да имат задължаващ ги договор да работят за определено време. Сега например връщаме пари по мярката 60/40 от работници, които решават да напуснат по средата на сезона и ние не само сме им дали заплатите, но връщаме и помощта на държавата, обясни Бистрин.

Този зимен сезон беше рекорден за Пампорово за последните 12 години от гледна точка на посещаемост на курорта и на ски зоната, заяви Мариян Беляков, член на УС на БХРА. И това е логическа последователност от усилията, които бяха хвърлени през последните години за развитие на ски инфраструктурата, материалната база, закупената нова техника и, дигитализацията в курорта. Това доведе до една тенденция за увеличаване на туристите през последните няколко години, която временно беше прекъсната от КОВИД-19, обясни Беляков. Основният ръст в Пампорово е на българския пазар, което е радващо за нас. През този сезон се осъществиха и чартърните програми от Великобритания и Ирландия. Има и осезаем ръст на всички балкански пазари. Очакваме тенденцията да се затвърди и през следващите зими, тъй като имаме добри от нашите клиенти. Всяка година се увеличават и лоялните посетители на Пампорово.

Противно на очакванията, в началото на пандемията се оказа, че хората са склонни да отделят вече повече време и повече средства, за да почиват на чист въздух при всяка възможност, обясни Беляков. В същото време обаче ръстът на заплатите и на оперативните разходи е огромен. В много случаи този ръст е дори троен. И въпреки добрият зимен сезон с повече гости, бизнесът трудно успява да компенсира тези разходи с приходите си. Така че примката около врата на туристическия и на хотелиерския бизнес се затяга, посочи Беляков. За момента частично ни спасява действително повишения интерес към Пампорово. Но това не означва, че при ежедневно покачващите се разходи, бизнесът може да издържи дълго и да работи по този начин.

Така че всякакви механизми, които държавната администрация може да използва, за да подпомогне този сектор, биха били жизненоважни за нас. Например ставката на ДДС трябва да бъде трайно променена в Закона за ДДС до нивата, на които е в момента. Или поне да се вземе решение намалената ставтка да остане действаща през следващите 5-7 години. Защото това е една от малкото мерки, които наистина помагат на бизнеса.

Би могло да се помисли и за удължаване на мярката 60/40 след края на юни. Както и да се преразгледат критериите за кандидатстване. Тъй като повишаващите се цени пречат на много фирми да покрият изискванията за спад в оборота, въпреки че реално финансовото им състояние се влошава.

Убийствени са и размерите на данък сгради и такса смет, допълни Беляков. Хотел, който заради ситуацията е останал временно затворен, може да фалира само от тези налози, защото няма как да генерира приходите, необходими за да ги плати. Този проблем като че ли остана подценен, посочи Беляков. А тези такси и данъци са неадекватни към настоящата ситуация. Общините си търсят приходите и нямат интерес да помогнат на бизнеса, така че въпросът трябва да се реши кардинално. Защото ако тези хотели фалират, няма да има кой да плаща на общините, допълни Беляков. Докога бизнесът ще бъде притискан да покачва цените – докато клиентите му вече не могат да си позволят тези услуги ли, попита Беляков. И прогнозира, че ако натискът продължи, това ще доведе до масови банкрути, а оттам и до спад на приходите в хазната и повишаване на безработицата в сектора.

В община Чепеларе зимният сезон беше успешен относно запълняемостта на базата. Около Коледа и Нова година имахме 100% запълняемост, обясни членът на БХРА Съби Маданков. След 5 януари традиционно имаше спад и свободни места. Февруари беше много добър месец за зимния туризъм в Чепеларе. Март също беше добър и сега имаме резервации за априлската детска ваканция. Нашите туристи са около 90 на сто българи. Спрямо 2019 г. през тази година реализирахме ръст на нощувките с около 40 на сто. От една страна звучи добре, но предвид многократно увеличените разходи, няма никакво увеличение в печалбата от сезона. Тоест работихме повече, но заради поскъпналите ток и газ крайният резултат не е добър. При два месеца сезон е трудно. Не завиждаме и на колегите от морето предвид ситуацията. У нас туризмът стана хоби за работодателите.

В момента имаме много добри условия за ски на Пампорово и Мечи Чал и съоръженията ще работят до средата на април. Така че каня всички българи да ни посетят, допълни Маданков.