Св. Св. Константин и Елена – минерални и солени води правят ваканцията незабравима

Aug 13 2021

Св. Св. Константин и Елена – минерални и солени води правят ваканцията незабравима

Само на 8 километра от Варна, сред прохладата на морския бряг и изобилната зеленина се намира курортният комплекс Св. Св. Константин и Елена – най-старият морски курорт в България с над 110-годишна история. Курортът предлага съчетание на морелечение с климатолечение, балнеология, спа и калолечение, целогодишни почивки, морски и СПА уикенди и ваканции, условия за спорт, рехабилитация, грижи за здравето и красотата.

Хотелите и сградите в комплекса са с по-ниско строителство, вписващо се естествено в общия ландшафт. Съчетанието на горска растителност, минерални води и морския бряг е забелязано още в древността и в околностите има следи от обитаване от праисторически времена.

Една от най-популярните забележителности на курортния комплекс е манастирът “Св. Св. Константин и Елена“. Легендите разказват, че по време на първите години на османското владичество през 15-ти век монаси, прогонени от разрушените си и ограбени обители, достигат до вековните гори около Варна и тук се заселват, като
основават няколко манастира, един от които е и запазеният до днес „Св. Св. Константин и Елена“. В него се намира и единственото аязмо със светена вода, която извира естествено под Светия Престол в олтара на храма. Там се води и летописна книга с чудеса за излекувани болни хора.

Едноименният курорт е популярен през годините и с първата гроздолечебна станция, построена през 1933 г. Гроздолечебницата разполагала със 140 стаи, разположени сред обилна зеленина, с изглед към морето, в непосредствена близост до плажната ивица. Сред летовниците имало българи, чехи и поляци, които идвали тук по лекарско предписание. Започвало се е с половин килограм грозде през първите дни, за да се стигне до 2 – 3 кг във втората и третата седмица. В края му всеки летовник е изпращан с пакет грозде като подарък и приятен спомен от пребиваването в Св. Константин. И днес традициите в гроздолечението се прилагат в много от СПА центровете към хотелите на курорта.

През 1909 г. с решаващата подкрепа на Царица Елеонора, в курорта е изграден най-големият детски санаториум на Балканите. Държавният санаториум има определена заслуга за популяризирането на морелечението не само сред децата, но и сред възрастните.

Малко са държавите в световен мащаб, които могат да се конкурират с България по изобилие от минерални води с разнообразен физико химичен състав. Сред дестинациите в България, които разполагат с богати ресурси от термални източници с доказан  лечебен ефект върху човешкото тяло, е и курортът Св. Св. Константин и Елена.

В курорта има 7 горещи термоминерални източника, с температура между 40 и 60 градуса. Благотворното им влияние е познато още от древността, а от съчетанието им с морето и чистия въздух, силите на въздействие се утрояват. Минералната вода и нейното използване за здраве е един от най-важните елементи в концепцията на курорта за развитието му като целогодишна морска и спа дестинация. След направената балнеологична оценка и физико-химичен анализ на минералната вода в курорта е установено, че тя е подходяща за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, ортопедични, травматологични, кожни и гинекологични заболявания.

Морето и лечебната минерална вода са здравословна формула, която успешно се допълва и от микроклимата на курорта Св. Св. Константин и Елена. Той благоприятства лечението на горните дихателни пътища и алергиите, въздейства на носната лигавица, стимулира ендокринната система и повишава имунитета. Тази уникална природна комбинация се използва в балнеолечението и разработените профилактични и лечебни програми в медикал и спа центровете в курорта.
Природните ресурси, с които разполага курортът Св. Св. Константин и Елена – чист въздух, зеленина, море и минерална вода с лечебни свойства, наличните на територията на курорта висококвалифицирани Медикъл и СПА центрове, предлагащи разнообразни терапии, процедури и услуги за цялостна грижа за здравето, са притегателен център за хора, които търсят не само почивка, забавление и отмора.

Гостите на комплекса имат възможност не само да подобрят здравето и жизнения си тонус с Уелнес, Балнео и СПА, но могат да се възползват от възможностите за културен туризъм и посещение на културно-исторически забележителности в региона.

Още през пролетта, когато най-старият български черноморски курорт посреща туристите за Великденските и Майските празници, комплексът се преобразява и се превръща се не само в място за отдих, но и в открита артистична сцена. Скулптурният пленер „Докосване до природата“ претворява курорта в ателие под небето, където пред очите на посетителите, артисти от България и чужбина сътворяват произведения на изкуството от камък и дърво.

Близостта на курортния комплекс до областния град Варна го прави предпочитан избор и за любителите на фестивалите и културния живот. Културният календар е изключително богат – Варна е домакин на много международни фестивали, сред които Международният музикален фестивал “Варненско лято”, най-старият международен балетен конкурс, Международният театрален фестивал, Международният филмов фестивал ”Любовта е лудост“ и др.

Международният фолклорен фестивал, освен фестивалните вечери  на сцена Летен театър в град Варна, включва  концерти, които се провеждат на откритите сцени и в курортните  комплекси „Св. св. Константин и Елена“ и „Златни пясъци“.

Тук се пази най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол пред 5-4 век преди Христа, състоящ се от 294 гроба. Това откритие преобръща представите на историците за развитието на човешката цивилизация. Само златните предмети открити там са над 3000 с общо тегло над 6 килограма, при това изработени от чисто злато от 23,5 карата. Съкровището може да бъде видяно в Регионалния исторически музей във Варна.

Сред забележителностите, които са буквално на „една ръка“ разстояние от гостите на курорта са скалния манастир Аладжа, Римските терми на Варна, делфинариумът и аквариумът, единствената пустиня в Европа – природният феномен Побити камъни, както и Историческият парк в село Неофит Рилски.

Местността “Манастирски рид“ се намира в к.к. Св. Св. Константин и Елена и е свързана с удобни транспортни връзки с град Варна и к.к. Златни пясъци. Отдихът тук е тих и спокоен, а гостите могат да избират между пакетите, предлагани от различни къщи за гости и малки семейни хотели. Съчетанието на прекрасна природа,
разнообразна кухня, спокойствие и качествени услуги на достъпни цени, правят Манастирски рид предпочитано място за отдих на семейства с деца, възрастни, за тържества и обучения от различни форми.