Председателят на БХРА Георги Щерев: 4 са най-спешните и важни приоритета за туризма

May 15 2021

Председателят на БХРА Георги Щерев: 4 са най-спешните и важни приоритета за туризма

Работа и паралелни усилия по поне 4 приоритета са необходими, за да оцелее туристическият сектор и да говорим за някакво развитие. Това е категоричен председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. Той припомни, че в момента търсенето на ваканции е изместено към сигурността на дестинацията вместо към ниската цена.

 

Първият приоритет в работата на туристическото министерство трябва да е незабавното информиране на света и на всички потенциални пазари за България, че сме сигурна и безопасна дестинация. Това може да се случи само след излъчени послания от най-високо ниво – президент, министър-председател, подчерта Щерев. Именно те трябва да проведат нужните разговори с колегите си от основните пазари да страната ни като Германия, Великобритания, Русия, Израел, Украйна и така нататък, категоричен е председателят на БХРА. За да са убедителни при твърденията си, държавата трябва да поеме разходите за PCR и антигенни тестове, като направи съответната организация в хотелите, чрез мобилни групи. Както и да плати разходите за PCR и антигенни тестове и за персонала за курортите, който се налага да се привлича от чужбина. Освен това е наложително държавата да определи ковид хотелите и да поеме разходите за лечение в случай на заболяване. Приоритетно трябва да се ваксинират заетите в туристическия сектор с избрани ваксини и по техен избор. Да се приеме, че децата до 12 г. ще влизат без тестове, както е да се посочи ясен принцип за затягане и разхлабване на мерките – да е ясно кога отваряме, кога затваряме. Наложително е е да се публикуват често задавани въпроси и отговори към тях по официалните сайтове на ведомствата – Министерство на туризма, на здравеопазването, на външните работи, както и да се въведе гореща онлайн линия „въпрос-отговор”, обясни Щерев.

Вторият приоритет в работата на служебния кабинет в областта на туризма трябва да е визовата политика, категоричен е Щерев. Закъсняхме с визите за Русия, арабски страни и други трети страни, подчерта председателят на БХРА. Необходимо е да се въведе онлайн издаване на визи и получаване на визите направо на границата, след предварително одобрение. Наистита е наложитално максимално да се облакчи процедурата по издаване на визи, да се възстанови работата на Генералното консулство на България в Новосибирск, да се постигне съгласие относно уеднаквяване движението на хора в рамките на Европейския съюз.

Третият приоритет в работато на министерство на туризма трябва да е стимулиране на записванията. Задължително трябва да се облекчи бюрокрацията по получаване на 35-те евро за всеки доведен със самолет организиран турист. Тук вече сме закъснели. Досега трябваше всичко да е ясно, категоричен е председателят на БХРА. Същата сума трябва да се дава и за туроператори, които водят туристи и по суша. Както и да се предвидят допълнителни 5 евро на доведен турист за маркетинг и реклама. От БХРА вече многократно настояваме за безплатни чадъри и шезлонги за всички, които са закупили туристически пакети и минимални цени за останалите, подчерта Щерев. Според него е необходимо още договаряне на зелени транзитни коридори за туристите от Украйна, Молдова, Беларус и от Централна Европа. Както и да се използват за преминаване на туристите всички ГКПП на страната ни, а не само определени. Необходимо е и да се отдели специален бюджет за дигитална реклама на туризма, а държавата да въведе специална политика за българите. Например всеки ваксиниран да получава ваучери за ваканция, от които ще му бъдат върнати обработено примерно 25% от направените разходи. Да се въведат и ваучери за медици, полицаи, учители и т.н., които са на първа линия – като за тях дэржавата да изплаща обратно 50% или повече от направените разходи до определено сума. До се въведат и ваучери за почивка, подобно на ваучери за храна, предлага Щерев. Той подчерта, че БХРА вече над година работе за привличане на български гости чрез въвеждане на Партньорска програма с карти за лоялност. За българите в чужбина сме подготвили кампанията „Очакваме Ви у дома”, обясни още Щерев. Председателят на БХРА прикани фирмите-партньори, които все още не са се записали, да се включат и по този начин ще се облагодетелстват от всички възможни екстри, специални цени и отстъпки.

Четвъртият основен приоритет в работата на туристическото министерство трябва да е подпомагане на бизнеса, особено на хотелиерите в трудната и кризисна ситуация. Веднага трябва да се въведе мораториум върху заемите на инвеститорите за този и следващия сезон. През това време да се преструктурират кредитите по нови планове, които съответстват на трудната обстановка. Задължително е мерките 60/40 и 80/20 да продължат през сезона, тъй като при късното започване и краткия сезон трудно ще се покрият разходите, обясни още Щерев. Необходима е и целева помощ за хотелиери със спад от 30 и повече процента от оборота или да се отпуснат по 2000 лв. на стая, с които хотелиерите да се покрият разходите си за персонала, отваряне, както и постоянните разходи, подчерта още председателят на БХРА. Ако държавата не успее да постигне договореност с банките за разсрочване на заемите и отпусконе на нови кредити за оперативни разходи, както и потребителски за персонала, държавата трябва да приложи немския вариант, като изкупи до 25 % от дяловете на хотелските компании с опция за обратно изкупуване, предлага още шефът на БХРА. Освен това според Щерев трябва да се помисли много сериозно за програми за сезонните работници, да се намали бюрокрацията и сроковете по ангажиране на персонал от чужбина и българи за почасова работа.

Ако не се приложат всички тези мерки, за да „оцелеят” представителите на сектора вече започват ценова война, което ще ни донесе проблеми в бъдеще. При цени, почти на себестойност или под нея – няма как да има качествена услуга. Оттам нататък следват рекламации, недоволство и ще пострада имиджа ни като дестинация, като за възвръщането му дори до сегашните нива ще са необходими десетилетия, подчерта Щерев. Бюрократичните неуредици и липса на съгласуваност при работата на различните ведомства са причина и за една част от проблемите пред бизнеса,обясни председателят на БХРА. Той допълни че туристическият сектор се надява на успех за приемане, разработване и изпълнение на тези приоритети, защото времето работи за нас, но държавата до момента – не.