Отворено писмо до всеки, който се чувства българин!

Jan 26 2022

Отворено писмо до всеки, който се чувства българин!

Инж. Атанас Карагеоргиев, хотелиер, член на Съюза на хотелиерите – к.к. Златни пясъци, регионалната структура на БХРА

 

Уважаеми съграждани! Живеем в трудни времена! Потвърждение за това е и писмото от председателя на БХРА Георги Щерев!

Борихме се всички от бранша туризъм да имаме свое министерство. То бяха срещи, кандарми, увещания и обещания. Е и какво? Нищо! Само приказки.

Всички министри на туризма досега, с малки изключения, не направиха нищо, освен че се заиграха с концесиите и с някои от представителите на бранша – до там!

Толкова ли е трудно да се проведат срещи с нас – бранша? Не може ли да се оцени значимостта на инвестициите ни? Та нали тия хотели, които строихме и строим са общонационално богатство! Нали те носят национален доход, осигуряват работни места, правят България известна, значима, запознават туристите с историята ни, с природата ни, осигуряват социален отдих на българите и т. н, и т. н.

До кога ще решават съдбата ни неподходящи хора? Около нас военна техника, в Черно море – също. Така ли ще каним туристи? Няма ли един политик да започне да пита, министър да излезе на екран, в ефир или социална медия и да ни защити? Така ли ще правим туризъм, без професионалисти, с послушковци, без гражданска позиция, без бизнес стратегия, без помощи за най-нуждаещите си. Толкова ли е трудно да се отсее плявата от зърното, перспективното и значимото от дребното и несъщественото?

Уважаеми, които и да сте, размърдайте се и решете, че отрасъл туризъм е стратегически, че е в колапс, че са нужни пари за възстановяване, за инвестиции, за иновации! Или пак ще търсим причината в другите, ще гледаме Турция, Гърция и Испания и ще въздишаме. И ще си живуркаме в българското блато.