И този път промяната за хотелите се отлага

bhra
Jan 25 2022

И този път промяната за хотелите се отлага

Министерство на туризма отново обърна гръб на най-големите инвеститори в туризма – хотелиерите и на вътрешния туризъм, за чиято основна цел е създадено

Държавата и Министерство на туризма за пореден път обърнаха гръб на хотелиерите и показаха, че не се интересуват от проблемите и оцеляването на най-големите инвеститори в сектора, които допринасят и за по-голяма част от приходите от индустрията в БВП. Това са категорични от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). През последните 2,5 години държавата имитира даването на помощи за сектора и в обществото остава убеждението, че се помага на бизнеса, което далеч не е така, категорични са от национално представената организация.

Предлаганите помощи не са достатъчни и са направо подигравка

Ясно е, че всички представители на туризма, който безспорно е най-засегнатият сектор на икономиката от пандемията, имат нужда от помощ и подкрепа. И ролята на държавата е да раздели отделните групи представители на сектора – хотелиери, заведения, входящи туроператори, изходящи туроператори, екскурзоводи, транспортни фирми, аниматори и т.н. и да предвиди за всеки от тях подходящи компенсации според нуждите им, направените вложения и приноса им за българската икономика. А не да бяга от отговорност и да предлага малко и напълно недостатъчни средства, за които на всичкото отгоре да трябва да се състезават едновременно от всички туристически сектори.

При така обявената поредна схема за държавна помощ за туристическия сектор с общ размер от 30 млн. лв., могат да кандидатстват представители на всички туристически сектори. И след като имат това право, със сигурност ще го направят. Ако държавата наистина иска да подпомогне сектора, вместо да настройва един срещу друг различните представители на индустрията, можеше да изготви и предложи отделна целева програма за подпомагане на хотелиерите на стойност от минимум 100 млн. лв. , както преди това имаше и само за изходящите туроператори за целево разплащане с техните клиенти. А не да ни кара да се състезаваме помежду си и да ни настройва един срещу друг заради немотията и битката ни за оцеляване, посочи председателят на БХРА Георги Щерев.

Държавата срива над 10% от БВП

Не е нормално да се дава на всички по равно, след като едни представители на сектора са инвестирали да речем 10 млн. евро, а други значително по-малко и накрая те се третират еднакво. Държавната помощ в размер на 60 млн. лв. е крайно недостатъчна, особено на фона на близо 10-те милиарда лева годишен оборот от сектора, подчерта Щерев. Предлаганите помощи са направо подигравка. Нямаме ранни записвания заради кризата и имаме нужда от средства, за да отворим хотелите, подчерта зам. – председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Държим отново да подчертаем, че мярката 60/40 безспорно е в помощ на персонала и оттам и на хотелиерите, но тя в никакъв случай не подпомага оцеляването на инвеститорите. При 70-80 на сто спад в записванията заради пандемията и в същото време огромните разходи за изплащане на кредити, от 3 до 5 пъти по-високите сметки за ток и газ, разходите за вода, амортизация, хотелиерите няма как да оцелеят без държавна подкрепа.

Ако наистина държавата смята да развива туризма, трябва да се работи приоритетно за вътрешния туризъм, както направиха всички държави в ЕС. Те посъветваха своите граждани да не пътуват извън държавите си, предоставиха им ваучери за семейни ваканции, намаления. Ние настояваме за подобни мерки вече две години в България, а в тази посока въобще дори не започва да се работи.  Тази политика предприеха и страни, които доскоро бяха сред основните ни туристически пазари като Германия и Русия. В резултат те реализираха огромни обороти от вътрешен туризъм. Докато нашето Министерство на туризма и държавата продължават да се лутат и да нямат идея какво искат, посочи Щерев.

Очевидно е, че държавата в лицето на Министерство на туризма не иска да реши законодателно проблема с обединение на сектора и бездейства. Предпочита вместо това да гледа безсмислените разпри между различните представители на бранша. Вече наистина е наложително бизнесът да бъде обединен на конфедеративен принцип. За да може да се обърне внимание на проблемите както на вътрешния туризъм, така и на изходящия, тъй като спецификите на тези два дяла от туризма са различни, както и предизвикателствата, пред които са изправени представители им.

Обезсмислиха мотивацията за ваксинация и сертификатите

Българският туризъм от десетилетия се приема като дойна крава, която сама трябва да си намери ливада и да се спасява без помощ от стопанина, който обаче я дои. Чакаме промяна, а не поредните имитиращи действия. Ясно е, че едни и същи действия, водят до едни и същи резултати. Включително и по отношение на ковид кризата. Държавата трябва да прецени дали да наложи драконовски мерки и задължителна ваксинация. И ако приеме този модел да отдели достатъчно средства за компенсиране на бизнеса и хората вместо настоящите имитации и на мерки, и на помощи. Или пък да избере да премахне всички ограничения, да не плаща мерки и да насочи тези средства към здравната система. Последните 2 години доказаха, че не може и вълкът да е сит, и агнето цяло. Не може винаги хотелите, ресторантите и нощните клубове да търпят негативите на ситуацията, при условие, че спазват всички мерки, а персоналът им е над 80 на сто ваксиниран и със сертификати, категорични са от БХРА. И за пореден път се затварят заведения, в случая нощни, без да им се платят обезщетения. Тази възможност дори не се коментира.

СЗО препоръчва отслабване на мерките за пътуване и посочи, че зеленият сертификат не действа за ограничаване на пандемията. А на нашия бранш продължават да се налагат рестрикции, посочи Налбантов. Ние агитираме персонала ни да се ваксинира, а накрая се оказва, че дали имаш зелен сертификат или не няма значение, че той не е никакво предимство и по този начин сертификатът се обезценява, а хората губят мотивация да се ваксинират, посочи Щерев. Ето, спират дейността на нощните заведения, които само по чудо биха могли да достигнат заетост от 50 на сто през седмицата, а често и в петък и събота. Те спазиха всички мерки, но отново тяхната работа е тази, която се ограничава, което е абсолютно недопустимо, посочи Щерев.