Зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов пред Радио Фокус: Имаше хаос в организацията по настаняване на бежанците

Feb 13 2023

Зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов пред Радио Фокус: Имаше хаос в организацията по настаняване на бежанците

Първоначално имаше хаос в организацията по настаняване на бежанците. Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов в интервю по Радио Фокус. „Объркана е формулата – с 15 лева не могат да се хранят съществено тези хора“, обясни Налбантов, коментирайки забавяне на разплащането към хотелите, настанили бежанци. Като зам.-председателят на БХРА подчерта, че в момента в неговия хотел няма украинци по държавната програма. Но коментира, че въпреки огромното забавяне на разплащането на сумите от бизнеса не могат да си позволят да изгонят бежанците от чисто човешки и морални причини. „Тук сме с колега, който сега има настанени бежанци, той казва: “Не мога да ги изгоня. Не мога да ги изкарам тези хора. Имат малки деца. Къде ще отидат в тоя студ?”. Най-вече в държавните бази, но по-голяма част от тях са непригодени за тази цел“, обясни зам.-председателят на БХРА.   

Правилната формула беше това, което бяха направили в началото – даваха по 40 лева да ги храним съществено. Сега не може да им даде, дават им се в кутийки и т.н.“, посочи той.

При всички положение ето, Ердоган, нашият съсед, направи така: вкара 50 000 човека, и ги вкара в Анталия – един курорт, който и сега е по-вървежен от нашите курорти по една или друга причина. Настанява хората и там няма колебания – аз съм във връзка с колеги, които казват, държавата е определила финансовата помощ, и там не се бави, дава се в аванс, казва, наемаме хотела от тук още 100 дни. Те ще се съобразят с летния туристически сезон. Но така се организират нещата. Не само тук да мрънкат, да хленчат, ама това нямало – или правим нещо, или не го правим“, допълни Налбантов.

Той коментира и необходимостта от повече средства за реклама на България като туристическа дестинация. „20 години чакаме тук няколко неща да се случат. Първо, не можем да бъдем конкурентни на Турция и Гърция. Турция има 400 милиона за реклама, Гърция има около 300 милиона, ние сме с едни 10-18 милиона и те са спорни дали са толкова парите. Пари за реклама, които ще се върнат десетократно тук“, обясни зам.-председателят на БХРА. И прогнозира, че въпреки всичко хотелиерите в Слънчев Бряг очакват ръст на туристите в курорта през това лято.

Пълният текст на интервюто можете да прочетете тук .