Георги Щерев: Трябват действия, не обещания

georgi shterev
Dec 16 2020

Георги Щерев: Трябват действия, не обещания

Туризмът е във вихъра на безпрецедентна криза и ако досега мерките, които Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлага, бяха спешни, сега вече действията са въпрос на живот и смърт. Това заяви председателят на БХРА Георги Щерев. Всеки ден затварят нови хотели в спа и зимните курорти, градски места за настаняване се превръщат в жилищни блокове и офис сгради. Голяма част от тях вече са без никаква перспектива да се завърнат в хотелския бизнес. Губим подготвен и квалифициран персонал, в чието обучение са вложени средства, време и знания. На всички вече е ясно, че един от основополагащите сектори за българската икономика е на път да бъде унищожен без държавна помощ, обясни председателят на БХРА.

Пишем писмо след писмо, предлагаме успешно работещи в чужбина мерки, прилагаме анализи, но за съжаление вместо бързи и конкретни действия получаваме само обещания, подчерта Щерев.

Не можем при всяка подобна ситуация да искаме среща с премиера Бойко Борисов и да му губим времето, за да реши той еднолично проблемите, при условие, че за целта има назначен кабинет. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е запозната изцяло с нашите проблеми, разбира ситуацията, винаги е готова да се срещнем и да изслуша предложенията ни, но от нея не зависят мерките, които трябва да предприемат социалният, икономическият, здравният или финансов министър.

Поискахме да отворят заведенията към хотелите само за техните гости за празниците, каквато в момента е практиката в други държави от ЕС и извън нея. Разбираме, че това може и да не се случи и е въпрос на решение от страна на здравните власти. Но ако ресторантите на местата за настаняване останат затворени и след 21 декември, незабавно трябва да се помисли за помощ за бизнеса и за персонала, категоричен бе Щерев. В момента такива няма предвидени

Помощ от 20 на сто от оборота за същия период на миналата година се предвижда за самостоятелните заведения, което ще им позволи да покрият макар и малка част от разходите си. В същото време обаче отпусканите по 24 лева на ден за служителите им са крайно недостатъчни. Трябва да се има предвид, че в туризма не са заети само общи работници, а повечето служители са с квалификация и професионален опит, получават и се осигуряват на значително по-висока от минималната работна заплата и от най-ниския възможен осигурителен праг, подчерта Щерев. Как тези хора да оцелеят с кредитите, които имат, съобразени с обичайните им доходи, как да нахранят семействата си, да посрещнат разходите си и празниците, попита риторично председателят на БХРА.