Георги Щерев: Дано е добър знак за бъдещето на туризма, че за първи път толкова държавници присъстваха на раздаването на Годишните награди на БХРА

Nov 26 2021

Георги Щерев: Дано е добър знак за бъдещето на туризма, че за първи път толкова държавници присъстваха на раздаването на Годишните награди на БХРА

За първи път в 26-годишната история на раздаването на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация толкова много управляващи и представители на държавата, политиката и обществени ръководители присъстваха на церемонията. Дано това е знак за развитието на сектора и че туризмът ще бъде приоритет в работата на следващия кабинет, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев.

Като гледам толкова високо присъствие на политици и представители на бизнеса се изкушавам да поискам да проведем една дискусия за проблемите на бизнеса, но няма да помрачаваме доброто настроение и да отнемам вниманието от отличилите се колеги през годината, затова ще организираме форум за предизвикателствата в сектора и ще поканим президента Румен Радев за негов патрон, като се надявам да приеме поканата, посочи Щерев.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поздравиха гостите и победителите в церемонията и връчиха част от наградите на отличниците в сектора за изминалата година.

Комбинацията от здравна, икономическа, енергийна криза и политическа неизвестност са изпитание за всеки бизнес“, отбеляза държавният глава. Президентът посочи, че кризата е разкрила липсата на стратегическа визия за развитие на туризма, а по думите му без такава визия няма да можем да прескочим прага от 15 процента от БВП от туризъм, към който страната ни се стреми.“, посочи държавният глава.

Като общество и държава трябва да преосмислим нашето възприемане на туризма. В съвременния динамичен свят той е решаващ фактор за привличане на инвестиции и за тяхното задържане“, каза още Румен Радев. Според президента туризмът е и добро средство да бъде разказана историята на България,  разкрита красотата на нашата култура и природа, както и да бъде показано нивото на националната ни амбиция.

Ако искаме да бъдем добре позиционирани на картата на конкурентоспособните, иновативни и амбициозни държави, ние трябва да развиваме бранда “България” и тук туризмът е водещ“, подчерта още в словото си държавният глава.

В знак на партньорство и подкрепа в събитието по връчване на Годишните награди на БХРА за 2021 г. участва г-н Адриан Къминс, член на Борда на ХОТРЕК, най-голямата европейска Асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета и подобни заведения в Европа, която обединява 45 национални асоциации в 31 държави, 2 милиона предприятия и е гласът на индустрията за хотелиерство в Европа. Той бе категоричен, че всички европейски държави инвестират в туризма и предприемат мерки за оцеляването му в пандемията. Браншът е този, който може да подпомогне съживяването на икономиките от последиците на корона кризата и страните-членки на ЕС много добре разбират това и предприемат съответните мерки, като намаляване на ДДС, подчерта Къминс.

Сред гостите на официалната церемония присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, външният министър Светлан Стоев, министър на туризма Стела Балтова, зам.-министър на финансите Ивайло Христов и зам.-министъра на икономиката Ивелина Пенева, представители на държавната администрация, представители на общини, партньори на БХРА от туристически организации, водещи мениджъри и собственици в туризма, членове на асоциацията от цялата страна.

Медийни партньори на събитието бяха Българска телеграфна агенция, Българско национално радио, Българска национална телевизия и вестник “Труд”. 

По време на церемонията БХРА отличи своите партньори – Министерство на туризма, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, МЕТРО България, Пепси България, Винарска изба „Златен Рожен”, „Перилис Трейдинг” ЕООД, Музикаутор, Профон, БК Горна баня, „Гранд хотел Милениум София“.

Представителят на БХРА в Търговище Тодор Янакиев получи значка от чисто злато с логото на организацията за изключителния си принос в областта на туризма и по повод 70-годишния си юбилей. 

През следващите дни на интернет страницата на БХРА ще бъдат представени всички отличени в 26-те Годишни награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта.