В цяла Европа свалиха ДДС за ресторанти само в България искат да го вдигнат

bhra
Jun 28 2022

В цяла Европа свалиха ДДС за ресторанти само в България искат да го вдигнат

Ако политиците искат да запазят доверието на туристическия сектор да гласуват намалените ставки на ДДС за заведенията

Туристическият сектор през последните години и в частност ресторантьорския е изправен пред поредица от фосмажорни изпитания – две години пандемия, ограничения и свито потребление, последвани от войната в Украйна, и е на ръба на своето оцеленване. Поредица от здравни, икономически и политически кризи рефлектират изключително негативно върху сектора. Разумните и радикални решения в помощ на бизнеса, каквото е намаляване на ДДС за заведенията, е изключително важно за неговото оцеляване, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Туризмът като сектор бележи най големи спадове от своето съществуване по данни на Световната организация по туризъм и Европейската асоциация на хотели, ресторанти, кафенета и заведения (ХОТРЕК), на която БХРА е член. Именно заради тази безпрецедентна криза в сектора почти всички европейски страни налагат и прилагат диференцирани ставка по ДДС за бранша, ясно разбирайки, че тези мерки са от изключително значение за запазване на сектора, на неговата конкурентоспособност и стабилност. Затова и тези мерки се превръщат в трайни и се препотвърждават, като дори се добавят и нови намаления, включително и от преките ни конкуренти в областта на туризма и индустрията на гостоприемството в ЕС като Гърция. В момента ДДС за кетъринг и хотелско настаняване в ЕС е намалено до ставки от порядъка на 4-5 на сто.

За съжаление голяма част от българските политици в това число и управляващите не разбират значението на тази мярка за запазване на един от основните сектори на българската икономика. Идеята бе чрез разликата от намалението на ДДС повече средства да останат във фирмите, които да бъдат компенсирани по този начин без да се дават пряко пари от бюджета за ковид кризата, както и чрез разликата да се осигурят средства за възнаграждения на персонала, което се е и получи след въвеждането на мярката. Още веднъж подчертаваме, че намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи, посочи зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

По време на разговорите, които БХРА проведе преди изборите за 47-то Народно събрание с всички водещи политически сили, всички партии категорично заявиха подкрепата си за тази мярка. Като най-силно за оставането й в сила настояваха именно сега управляващите коалиционни партньори от ПППП, ИТН, БСП и „Да, България“. Още с гласуването на първия бюджет от коалицията подчертаха тази си подкрепа, като гласуваха удължаването на мялката за по-ниска ставка на ДДС за ресторантите и декларираха, че ще я запазят и занапред, тъй като тя е ефективна, а възстановяването на сектора не може да стане веднага. Но какво се оказа – минаха изборите и партиите забравиха какво са говорили иобещавали на бизнеса, категорични са от БХРА.

Димитров посочи, че след 2 години на постоянно отваряне и затваряне на заведенията и налагане на мерки, които ограничават работата им, реално няма как да се докаже увеличение на физическата събираемост от ДДС в сектора, поради факта, че бизнесът е работил на едва 30-40 на сто от капацитета си и едва една трета от времето ефективно.

Не на последно място с мярката се подпомага и запазване на кадрите в сектора, които в момента са на санитарния минимум след двегодишна липса на работа и пренасочване в други сектори на икономиката.

Мярката е от изключително значение за сектора, тъй като последиците от пандемията не могат да изчезнат с магическа пръчка, още повече, че проблемите допълнително се задълбочават от военните действия в Украйна, посочи председателят на БХРА Георги Щерев. Той подчерта, че туристическият сезон е изключително труден, а браншът отчита спадове, въпреки оптимистичните резултати, които се очакваха преди започване на войната в Украйна.

С решението си управляващите ще фалират бизнеса

Данни на ХОТРЕК , които от БХРА са предоставяли на поредица от управляващи кабинети, туристически министри и депутати в няколко парламента става ясно, че практиката, особено в развитите туристически държави, е да се прилагат по-ниски ставки за хотелиерството и ресторантьорството в сравнение с другите браншове, като в някои страни – Франция, Испания, Белгия и други, където туризмът е приоритетен отрасъл, ставките достигат от 4,5% до 6%.

Румъния също предприе реални стъпки към намаляване на данъчната тежест в сектора на туризма от 5% до 9%. Това обхваща хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга, както и спортните съоръжения, атракционните паркове и местата за отдих. Румъния вече отчита изключително позитивни резултати за туристическия сектор и икономиката си.

Сред основните причини, които наложиха приемане на мярката освен пандемията и кризана бяха задълбочаващите се проблеми с кадрите в сектор туризъм, увеличаване на заплатите и оттам на себестойността на предлаганите продукти, конкуренцията на заведенията от страна на търговските вериги с витрините им за топли ястия.

Надценката в ресторантьорския бранш е с високи стойности, има голяма разлика между стойността на фактурите по придобиване и реализирания стокооборот. Това води до нисък данъчен кредит и от там до голямо данъчно задължение. При нормални икономически обстоятелства това не би създавало проблеми в бранша. Но върху цената на труда не се начислява ДДС и не се ползва данъчен кредит. А високият процент на ДДС и високите нива на труда изяждат принадената стойност. За огромна част от данъчно задължените субекти, като малките и средни фирми и търговски обекти, това е фатално и те се оказват пред избора да фалират и затворят или да преминат в сивия сектор.

Бясно препускащи цени, вследствие на инфлацията, тотално разминават нивото на допустимите цени и на потребителското търсене. В тези условия повишаването на ДДС ще доведе до изключително сериозни последствия за сектора на ресторантьорство. Това ще доведе до тотален отлив на клиенти и фалити на заведения, подчертават членовете на БХРА.

Господа политици, ако искате да запазите доверието на заетите в сектора, се надяваме че ще успеете да вземете правилни икономически и политически решения и ще подкрепите оставане на ДДС на заведенията на вече приетите по-ниски нива и след изтичане на календарната година и дори ще превърнете мярката в постоянна.