БХРА: Столична община да намали местните данъци и такси за хотели и ресторанти

Mar 01 2021

БХРА: Столична община да намали местните данъци и такси за хотели и ресторанти

Столична община да намали местните данъци и такси и да не налага допълнителни лихви върху задълженията на хотели и ресторанти. За това настоя по време на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Столична община зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров. Подкрепата на исканията на организацията би бил морален акт, предвид трудната ситуация, пред която е изправен туристическият сектор и необходимостта от спасяването му, подчерта Димитров.

БХРА предлага да се редуцира с 50% стойността на дължимите за търговските обекти такса смет. Затварянето на търговските зали на ресторантите и другите заведения за хранене и развлечение, както и преустановяването на дейност на някои места за настаняване и драстичното намаление на посещенията в тези, които все още работят, води до намаляването в пъти на генерираните отпадъци и затова считаме за нормално и справедливо тази такса да бъде намалена, реципрочно на претърпените от бизнеса загуби, подчерта зам.-председателят на БХРА. Считаме и за общината би било много по-добре, точно сега в периода на криза, да има някакви, макар и намалени приходи, отколкото да очаква в бъдеще едни, на практика, несъбираеми вземания, обясни Димитров

Според членовете на БХРА е редно и да не се начисляват лихви за забава за дължимия данък сгради и такса смет до края на 2021г. , за да не се налагат допълнителни тежести върху бизнеса. Освен това от БХРА предлагат и да се освободят от плащане на тротоарно право заведенията и от наеми към общината, фирмите, които стопанисват общински обекти, които са затворени, поради кризата.

Сред вариантите за подпомагане на бизнеса от страна на Столична община е и да се опростят наемите на рекламни площи, които се предоставят от общината за периода на пандемичното положение, подчерта още Димитров. Предложенията на БХРА, които са внесени и писмено бяха подкрепени и от представителите на Националния борд по туризъм на Българско конгресно бюро, които обявиха по време на съвета, че също ще внесат подобни писмени позиции.