БХРА: Предложените мерки за помощ на затворени бизнеси не са достатъчни

bhra
Nov 16 2020

БХРА: Предложените мерки за помощ на затворени бизнеси не са достатъчни

Предложените мерки за подпомагане на служителите на бизнеси, които са принудително затворени не са достатъчни. Това са категорични от Българската хотелиерска и реторантьорска асоциация (БХРА). Според мерките се предвижда работниците, на които се налага да излязат в неплатен отпуск зарази Ковид-19 да получават до 24 лева на ден като финансова помощ. Това обаче при 20 работни дни е 480 лева. В същото време минималният осигурителен праг в сектора вече е 810 лева, а същите тези работници при мярка 80/20 ще получават 648 лева. Още повече, че при помощта до 24 лева на ден не става ясно кой ще плаща осигуровките на служителите.

Още в предложения от БХРА призив за спасяване на туризма, публикуван на 29 октомври, от организацията настояха в случаите, когато икономическата дейност на туристическите предприятия се замразява временно с държавен акт като заповед на здравния, туристическия или други министри, държавата да поеме разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100 % от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. А поради невъзможност и забрана да бъде извършвана стопанска дейност за съответния период работодателят да се освобождава от задължението да заплаща съответните данъци и такси.

Според действието на сега предложените социални мерки е предвидено помощ до 24 лева да се получава от служитеите единствено за преиода от 29 октомври до 31 декември. Ако този срок на мярката е, за да се предвиди финансовата помощ в рамките на настоящия бюджет и ще бъде продължена и догодина това трябва да е ясно. Защото обстановката към момента е такава, че вероятността да се затварят принудително бизнеси и през 2021 година остава висока, обосновават се от БХРА. Организацията е категорично против и обявеният максимален срок от периода на мярката – 2 месеца, тъй като голяма част от бизнесите вече бяха затворени за по-дълъг период или работиха при сериозни ограничения.

От БХРА предлагат при заразен персонал, който има доказани положителни тестове за Ковид-19 заведенията да могат да се самокарантинират и сами да затворят обекта, като в този случай бъдат подпомогнати от държавата като принудително затворените бизнеси. В момента голяма част от заведенията работят при намален персонал и затова служителите се застъпват всеки ден. При един заболял реално всички останали служители трябва да бъдат поставени под карантина, а заведението да затвори, за да гарантира сигурността и безопасността на своите клиенти.

Затова и БХРА настояват и за разширяване на предвидената социална мярка и в тази посока, тъй като в тези случаи бизнесът няма да е затворен със заповед, но няма да има възможност да извършва търговска дейност. Затова и за тези обекти от БХРА предлагат да бъде отпускана помощта за период от 14 до 28 дни, според продължителността на задължителните карантини. Като искането е да се подпомагат само тези служители, които не са в болничен и нямат доказан Ковид-19, но не могат да изпълняват работните си задължения заради задължителна карантина.

От БХРА предлагат още мярката да се разшири и за служителите на половин работен ден, като за тях максималната помощ да бъде 50 на сто от тази, предвидена за работещите на 8-часов работен ден. По този начин ще се подпомогнати нощните заведения, барове и дискотеки, чиито служители работят на 4-часов работен ден, обясняват от БХРА.