БХРА предлага нови възможности за директни бизнес контакти с Украйна

Jul 29 2021

БХРА предлага нови възможности за директни бизнес контакти с Украйна

По време на бизнес среща с ръководителя на Държавната агенция за развитие на туризма в Украйна Мариана Олескив председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев представи нови възможности за директни контакти между български и украински туристически компании чрез Партньорската програма на БХРА. Разговорите между представители на българския туристически бизнес и г-жа Олескив бяха организирани от Министерство на туризма.

Сътрудничеството между БХРА и украински компании може да доведе до директни ползи и за двете страни. БХРА развива Партньорска програма, в която участват вече над 1000 търговски обекта на територията на страната. Чрез нея се предоставят отстъпки до 50 на сто за служителите на включените компании и техни партньори, а самите фирми в програмата получават директни клиенти. Продуктът може да бъде интересен за украински компании, които искат да предлагат на българския пазар туристически и други стоки и услуги, както и за техните служители, които биха получавали допълнителни дивиденти от работата си чрез ползване при почивка или командировка в България на директни отстъпки в хотели, ресторанти, търговски обекти, бензиностанции, аптеки и много други. Щерев помоли Олескив да посредничи и за създаване на контакти между БХРА и структури на хотелиери и ресторантьори от Украйна, така че картите за отстъпки от Партньорската програма да бъдат предложени и на техните гости. По този начин се подобрява осезаемо и цената на почивката в България за индивидуални туристи.

Украйна е сред най-важните и стратегически пазари за българския туризъм, заяви по време на срещата Щерев. Дори през кризисната 2020 г. над 200 хиляди украински туристи са избрали страната ни за своята ваканция, а през 2019 г. броят им е бил три пъти по-голям – близо 600 хиляди. А от началото на годината България са посетили близо 150 000 украински граждани, като една трета от тях са били у нас с цел почивка или екскурзия по данни на Националния статистически институт, допълни Щерев. За да изведем добрите бизнес отношения между двете държави в сферата на туризма на следващо ниво може да се помисли за развитие и на специализирани видове туризъм като културен и инсентив, обясни председателят на БХРА. Както и да се работи за облекчаване на режима на преминаване на границите, включително и за премахване на тестовете и увеличаване на сухоземните гранично-пропускателни пунктове, през които могат да влизат в страната ни украинските граждани.

Председателят на БХРА подчерта и че за българския хотелиерски и ресторантьорски бизнес е от изключително значение възможността да наема украински служители в сезонните и целогодишни обекти. Младежите, които пристигат у нас основно за летния сезон са изключително трудолюбиви и нашият бранш много ги цени и уважава, подчерта Щерев. И допълни, че бизнесът е готов да подпомогне и последващото обучение и специализация на украинците, наети в туристическия сектор.