БХРА: Назначението на брокер на имоти без ден стаж в туризма е подигравка

bhra
Jun 23 2021

БХРА: Назначението на брокер на имоти без ден стаж в туризма е подигравка

Искрено недоумение в членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРАбуди новото назначение в Министерство на туризма, а именно заемането на поста зам. министър на туризма от страна на г-жа Мария Белколева. Ние не се съмняваме, че дамата има качества за ръководни позиции, но назначението й е поредният знак от страна на държавата, че важният отрасъл туризъм, който генерира между 11 и 14% от БВП не само не е приоритет, а не се взима насериозно от държавата.

Никой от бизнеса не само не знае името на новият зам. министър и неговата професионална биография, но и се съмнява, че ще успее да запомни дамата в оставащите дни до края на мандата. Предвид факта, че туризмът е сложна материя и поставянето на хавлия на плажа, пътуването по света и ползването на самолет не са достатъчен опит. За съжаление, бизнесът все още не може да се пребори с последиците от управлението на една друга дама, която също дойде без опит от бранша и през дългите си години на управление не успя да разбере, че туризмът не се заключава в концесиите на плажовете.

Като помощ от страна на държавата за бизнеса, сега трябва ли да очакваме брокерът на луксозни имоти да продава хотели, почивни бази или ще се задоволи само с ваканции? Каквото и да означава определението „луксозни имоти“ предвид стандарта на Канада и цените на имотите там, които за България са определено високи и автоматично превръщат всеки имот в луксозен по родните стандарти.

Изумени сме, че разговорите с клиенти, които търсят нов дом се приравняват с проблемите на туризма по време на най-сериозната криза за бранша – липса на адекватно финансиране от страна на банковите институции, липса на ликвидни средства, липса на условия за наемане и задържане на персонал, липса на облекчени визови режими, липса на икономически причини за голяма част от хотелите и заведенията по морето да отворят, липса на зелени коридори, липса на двустранни споразумения, липса на помощи за хотелиери, неизпълними условия за получаване на помощ от страна на туроператори, закъсняване на помощта към екскурзоводите, забавени държавни помощи за малките и средни предприятия, липса на облекчения за бизнеса от страна на държавата, затруднено движение между границите, скъпи плажове. И още, и още проблеми.

Ще успее ли г-жа Мария Белколева, с цялото уважение към нея, да ги реши и дори да вникне в детайлите за времето, което ще прекара на поста? Знаем, че този въпрос е риторичен. Целта на това назначение е опресняване на автобиографията, която в последствие да се осребри, търсене на пост за „наш човек“ или реален опит да се помогне на бранша? Ще се радваме служебният министър Стела Балтова да ни осветли защо е избрала именно дамата за свои помощник, предвид факта, че вече месец от нейното управление на сектора слушаме само обещания и сме свидетели на това, че „парата на туризма отново остава в свирката“ и правенето на PR, провеждането на куп срещи и форуми, отново заменя реалните дейности.

Ако държавата наистина абдикира от туризма като приоритетен сектор, просто ни уведомете, да загърбим милиардите инвестиции и да си търсим нова държава.