БХРА: В актуализацията на бюджета  е необходимо да се предвидят пари за най-засегнатия сектор -  туризъм

bhra
Aug 09 2021

БХРА: В актуализацията на бюджета  е необходимо да се предвидят пари за най-засегнатия сектор –  туризъм

В актуализацията на бюджета трябва да се предвидят пари за най-засегнатият сектор – туризъм, който безспорно е и най-пострадалия от кризата, породена от Ковид-19, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Въпреки тази необходимост от държавна помощ, в плановете за актуализация на бюджетът туризмът не е включен.

Голяма част от действията и мерките на кабинета, които биха подпомогнали оцеляването на сектора изискват пряко финансиране или поне предвиждане на нови разходи в бюджета. В кризисни времена е наложително да се предприемат нестандартни за България мерки, които в други страни са традиционни и работят, но досега не са били използвани у нас.

От БХРА от над година вече настояват за бюджет за дигитална национална реклама на туризма, като трябва да се стремим да достигнем поне 1 на сто от приходите в бюджета от туризъм за национална туристическа реклама.  Необходимо е да се използват различни стимули за международните туроператори и за туристите, за да изберат България за своята почивка. Задължително трябва да се продължи програмата за получаване на 35-те евро за всеки доведен със самолет организиран турист и да се вземе постоянна нотификация от ЕК, така че мярката да има постоянно и предвидимо действие за поне 2 години занапред, за да могат туроператорите да калкулирпат  стиумлите в своите програми и намаленията да стигнат реално до крайните клиенти. Същата сума от 35 евро трябва да се дава и за туроператори, които водят туристи и по суша. Както и да се предвидят допълнителни 5 евро на доведен турист за маркетинг и реклама, които да се плащат след като приключи сезона и е ясен реализираният реален ефект от мярката.

За да се стимулира вътрешният пазар е необходимо подобно на програмата за учениците да се отделят и средства за програма за възрастните хора.  Да се въведат и ваучери за медици, полицаи, учители и т.н., които са на първа линия. Подобно на ваучерите за храна, да се въведат и ваучери за почивка, като се промени съответната наредбата.

Необходимо е и да се облекчи бюрокрацията във визовата политика, за да се стимулират чуждите туристи да почиват в България, като се отвори онлайн визов център за подаване, обработване и плащане на визи, така че да се пестят средства и време на потенциалните туристи. Трябва да се направят постъпки за възстановяване работата на Генералното консулство на България в Новосибирск. Както и да се изпрати поне още 1 туристически представител в Русия.

Да се направи чат бот, така че туристите да получават веднага актуална информация за ситуацията в страната, нивото на заболеваемост и предприетите мерки. Неоходимо е да се синхронизира информацията, която се подава чрез различните официални канали като сайтовете на Министерство на здравеопазването, Министерство на туризма и Министерство на външните работи.

От БХРА продължават да настояват държавата да поема разходите за PCR и антигенни тестове, да определи ковид хотели и да се поемат разходите за лечение в случай на заболяване. Необходимо е държавата категорично да поеме ангажимента за туристите, които се разболеят докато са на наша територия и да обяви това официално, за да имат потенциалните клиенти повече стимули и сигурност да почиват у нас, вместо да се предприема най-лесната, но и най-фатална за бизнеса стъпка – затварянето на хотели. Тези, които са се ваксинирали трябва да ползват намаления от услуги и др., като разликата се поема от бюджета.

Приорет в работата на Министерство на труда и социалната политика трябва да е продължаването на мярката 60/40 с поне още 2 години. Туризмът, като най-засегнат  отрасъл в икономиката ни и от който същевременно зависи и развитието на други сектори, трябва за него мярката 60/40 да се дофинансира до 80/0. Тези средства  също трябва да бъдат предвидени в бюджета.

Необходимо е да бъде разработена цялостна програма за сезонните работници, за да имат те интерес да останат в туризма. Не може с два месеца сезон, било летен или зимен, наетите в туризма да живеят достойно през цялата година и да имат сигурност. Затова от Министерство на труда и социалната политика трбва да предвидят в техния бюджет, ако не са го направили, програма за сезонна заетост, която да бъде обезпечена с бюджетни средства.

Необходимо е да се предвидят компенсации и за бизнесите, които се затварят на регионален принцип и според настоящите условия на държавната подкрепа не биха получили финансова помощ, тъй като не са затворени със заповед на здравния министър, а от местните власти. Ако се въведат подобни рестиракции с цел да се прескочат заповедите за общо затваряне и да не се плащат компенсации, това „хитруване“ на държавата ще доведе до почти сигурни фалити в сектора, а оттам и до по-малко приходи в бюджета, така че държавата в крайна сметка няма да спести пари, а ще загуби.

Всички тези действия, необходими за оцеляване на туристическия сектор са от изключително значение, затова и буди недоумение поредното неглижиране на туристически бранш с изключването му от плановете за допълнително финансиране в новия, актуализиран бюджет. При това предвид факта, че секторът неизменно е обявяван за приоритет, допринася за между 11 и 15 на сто от БВП, структоро определящ е за родната икономика и в него пряко и косвено са заети над 10 на сто от работещите българи, подчертават от БХРА.