БХРА: Високата цена на тока води към фалит трудно оцеляващите хотели

bhra
Aug 04 2021

БХРА: Високата цена на тока води към фалит трудно оцеляващите хотели

Високата цена на електричеството за бизнеса може да се окаже пагубна и да доведе до фалити в туристическия сектор, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). 

Цената на тока за бизнеса достигна рекордни нива от близо 400 лева за мегаватчас на свободния пазара. В същото време прогнозите стойности на цената на електричеството според Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) трябваше да са средно от 119 лв./мВтч за периода 1 юли 2021 – 30 юни 2022 г. Това на практика означава, че българският бизнес плаща значително повече  за ток от очакваното. А разходите за ток са включени при ценообразуването от туристическия сектор и на тяхна база са изготвени ценовите оферти за хотелските нощувки, както и разчетите за стойност на храна и напитки в менютата на ресторантите.

В момента всички институции, а и част от бранша коментират, че летният сезон е много успешен, отчитайки единствено временната заетост от 80-90 на сто през трите върхови седмици, подчертаха от БХРА. В никакъв случай обаче не може да се прави сравнение на резултатите от лятото на 2019 г., когато заетостта беше разпределена равномерно през целия сезон и тези 2-3 седмици на 2021 г., когато се работи при коренно различни условия и цени, подчертават от БХРА. Трябва да се има предвид, че голямата част от хотелите работят на намален капацитета си по различни причини, а други не са отворени.

Цената на електричеството е един от големите разходи в туристическия бизнес. Драстичното й увеличение е съчетано с факта, че индустрията е сред най-пострадалите от кризата, хотелиерите бяха единствените, които не получиха финансова помощ заради ограниченията на работа, не им бяха осигурени нови евтини кредити за оборотни средства, нито разсрочки на старите задължения. Вторият нулев сезон за част от хотелите и редица други предпоставки правят оцеляването на бизнеса почти невъзможно.

От БХРА припомнят, че хотелската индустрия у нас е много енергоемка, затова и от организацията предложиха включването на сектора в Националния план за възстановяване и развитие, но поредно правителство отказа да впише подобна промяна. Имено с финансиране от Национални план можем да въведем много енергоефективни мощности, както и да се финансирани проекти за спестяване на енергия в сектора, така че туризмът, който е структуроопределяща индустрия за икономиката ни, да стане по-конкурентоспособен и да може да предлага по-добро качество на изгодни цени.

В случай, че тенденцията се запази оскъпяването директно ще засегне всички български граждани, а не само бизнеса, тъй като цената на тока ще бъде калкулирана в ценообразуването на всички стоки от всички производители, включително и за основните стоки.

Неслучайно преди дни от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори излязоха с позиция по повод високите цени на тока през последните седмици и призоваха държавната централа да не създава изкуствен недостиг, а да работи и продава електроенергия.

За това настояват и от БХРА и припомнят, че в Централна и Западна Европа цените на електроенергията за бизнеса са двойно по-ниски от тези у нас., а цената на тока за потребителите у нас е 108,37 лева за мегаватчас. Където температурите също са високи и затова според БХРА не може повишените загуби по мрежата и намаленото търсене на електроенергия да бъдат посочени като причина за високата продажна цена на тока. Затова от организацията на хотелиери и ресторантьори  настояват цените но тока да бъдат коригирани надолу, а надценките да бъдат в приемливи граници. При такива цени на енергията е по-добре да не се работи, обясняват представители на БХРА.