БХРА: Визовата политика е най-голямата пречка пред туризма

bhra
Mar 20 2021

БХРА: Визовата политика е най-голямата пречка пред туризма

Визовата политика на България е сред най-големите пречки пред развитие на туризма. Това са категорични от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Темата е засегната и в поредицата от разговори, които от националната професионална организация провеждат с политическите сили, кандидати за 45-то Народно събрание.

Туризмът е изключително зависим от традиционните източни пазари и съседните ни страни, но за съжаление с една част от тях имаме изключително бюрократичен и скъп визов режим, категорични са от БХРА. Според представителите на организацията въпреки ограниченията, които имаме, като държава-членка на ЕС може да бъде намалена визовата бариера пред мултимилионни туристически пазари като Русия, Турция и страните от Бизкия и Далечен изток, без това да повишава риска за сигурността на страната ни и ЕС.

От БХРА предлагат да се приеме пакет от мерки за централизиране на целия процес по кандидатстване, одобрение и получаване на еднократна туристическа виза за България. Целта на тези мерки е да се спестят време и усилия за обикновения турист.

В тази връзка от БХРА настояват :

  • Да отпаднат визите за Русия, Молдова, Турция и някои арабски държави с цел туризъм през летния и зимния сезон.

  • В случай, че цялстното отпадане на визите не е възможно, да се въведе облекчена процедура по издаването им

Освен това документите трябва да струват възможно най-евтино. Да се предостави възможност кандидатите за виза да подават документи онлайн и да получават отговор по мейл дали са одобрени или отхвърлени за издаване на виза. Одобрените да имат възможност да получат визата на летището при пристигане.

Ако ЕС не ни разрешава промяна във визовата политика на ЕС, касаеща пътуване с цел туризъм, правителството да настоява за годишни компенсации от по 1 милиард евро за руски пазар и 1 милиард евро за останалите пазари, с които България има визов режим.

  • Да се направят постъпки за възстановяване работата на Генералното консулство на България в Новосибирск.

Към момента на територията на Русия действат 3 консулски служби, които обработват визите от цялата необятна руска страна, което е крайно недостатъчно и затруднява работата.

  •  Да се изпрати още 1 туристически представител в Русия

Добре е да се активира работата във всички руски градове и региони, които са побратимени с българските такива, подчертават от БХРА.

  • Да се отворят туристически представителства в традиционните за нас пазари – Англия, Германия, Централна Европа, скандинавските страни.