БХРА: Ако държите на морала - платете ни за съсипания бизнес

bhra
Dec 29 2020

БХРА: Ако държите на морала – платете ни за съсипания бизнес

От БХРА сме категорични, че когато се говори за морал е добре да се вземат всички обстоятелства, а не йезуитски да се подбират тези, които ни харесват.

По повод изказването на здравния министър Костадин Ангелов за морала и формата на мерките сме длъжни да припомним следното:

– Формално, хотелите не бяха затворени до 21 декември, но реално не можеха да работят, тъй като работата на заведенията за хранене в тях е забранена. Половинчатата ви мярка бе и незаконна, защото според Закона за туризма хотелите намат право до работят без действащ ресторант. 

– Формално и сега заведенията в хотелите са отворени, но реално никой не иска да плати, за да празнува с вечерен час, а работата с рестрикции не е пълноценна.

– Формално вирусът няма работно време и е също толкова опасен в 22 часа, както и в 00:30 часа.

– Формално с постоянно променящи се мерки, липса на сигурност и предвидимост не осигурихте безопасността на българите през последните 9 месеца, но успяхте да съсипете един от ключовите сектори за българската икономика – туризма.

– Ако говорим за морал и сте наистина загрижени за здравето на хората, защо допуснехте половинчати мерки? Защо не затворихте на мига всички бизнеси, включително хотели, магазини за нехранителни стоки и търговски обекти, които не продават стоки от първа необходимост или лекарства?

Морална ли е причината или финансова? Затворите всичко, ако е въпрос на морал, но ни платете незабавно 20 на сто от оборота за декември и януари, както и 80 на сто от възнагражденията на нашите служители. 

Защото, ние, работещия бизнес всъщност плащаме заплатите на министрите и политиците с данъците и осигуровките, които внасяме в бюджета. Не бива да забравяте, че не ние сме ваши подчинени, а вие сте наши служители. Отказваме повече да ви плащаме и заплатата, и сметката.