Бизнесът по Черноморието обсъди предстоящия летен сезон с министъра на туризма Христо Проданов

Mar 05 2022

Бизнесът по Черноморието обсъди предстоящия летен сезон с министъра на туризма Христо Проданов

За пореден път представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и на туристичекия сектор по Черноморието представиха притесненията си и проблемите пред предстоящия летен сезон на среща с министъра на туризма Христо Проданов във Варна.

Изказахме надежда,че ще се изчистят по- бързо финансовите взаимоотношения с хотелиерите относно приютенитири бежанци от Украйна и получиха уверенията на министър Проданов, че се работи по въпроса, обясни председателят на БХРА Георги Щерев.

На питане от страна на бизнеса за възможност бежанците да бъдат наемане на работа, Проданов уточни, че ще има бърза процедура украинските бежанци да получават работни визи и да се включват на пазара на труда.

Той обясни, че процедурата ще е на общоевропейско ниво. По думите му у нас ще бъде направено всичко възможно хората да получават нужните им документи в рамките на 20 дни, след което да могат да започват работа.

Необходима е по-голяма ангажираност и подкрепа от страна на държавата за бизнеса, особено предвид двете тежки кризисни години, в които хотелиерите не получиха почти никаква подкрепа, въпреки че са сред най- пострадалите от кризата, посочи Щерев. От БХРА повдигнаха и необходимостта от определяне на статута на националните курорти и свързанитес това проблеми. Не може още през април да посрещане малцината първи туристи с неуредена инфраструктура, но с работещ паяк. По този начин буквално се тероризират гостите без необходимост, посочи той.

От бизнеса бяха категорични,че са необходими повече усилия за маркетинг и реклама на дестинацията ни,особено предвид рисковете, породени от случващото се в Украйна. Министър Проданов посочи,че в бюджета за реклама на Министерство на туризма има предвидени 6 млн. лв.повече за реклама. Важно е обаче и как се разходката тези средства, посочи Щерев и бе категоричен, че парите трябва да са не сам за реклама,но и стимули за привличане на повече туристи. От бизнеса посочиха,че очакват например таксита и обществен транспорт в Германия да бъдат бронирани с реклами на морските ни курорти.