АТИБ е разочарован от състава на новия служебен кабинет

Sep 16 2021

АТИБ е разочарован от състава на новия служебен кабинет

Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ), на който Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е съосновател,    изказва своето разочарование от състава на новото служебно правителство, заявяват от организацията в свое становище, изпратено до държавния глава.  С решението си министър на туризма да остане Стела Балтова, президентът Румен Радев не пожела да се вслуша в исканията на бранша, категорични са от АТИБ. Туристическият бранш е на крак от началото на септември, но явно този факт не притеснява управляващите.

Ние бяхме готови да подпомогнем държавния глава при избора на кандидат, който да предприеме сериозни мерки за оцеляване на туристическия сектор и неколкократно показахме желанието ни за промяна в стила на управление на Министерство на туризма. Дори създадохме Кризисен щаб за оцеляване на туризма, обединихме се за първи път след 30 години, за да посочим ясно факта, че фирмите ни и нашите служители са на ръба. За съжаление отново не бяхме чути, а поредно управление на държавата показа, че секторът за пореден път няма да е държавен приоритет. Което за нас е крайно неприемливо, подчертават от АТИБ.

За целия си мандат до тук, министър Балтова не направи нищо за подпомагане на най-пострадалия от КОВИД-19 бранш. Вместо да създаде нови условия и конкретни мерки за предпазване и рестарт на туристическия бизнес, Министерството на туризма в лицето на г-жа Балтова ревизира и опорочи програми реализирани от предишни правителства.  Единствените „рожби“ на  управлението на г-жа Балтова са програмата за безплатни тестове на туристи при влизане в България, която имаше живот само 9 дни и претърпя пълен провал, както и програмата „Отново заедно“, която също е на път да се обяви за провалена, след като за изпълнени услуги все още не е платено.  Ако целта на министър Балтова е неглижирането на проблемите в сектора и обезличаването на българската туристическа индустрия, то АТИБ смята, че министърът се справя перфектно. Сега, когато сме пред прага на зимния сезон, отново сме „напълно готови“ въпреки, че нямаме абсолютно никаква реклама и визия откъде ще дойдат така желаните от бизнеса туристи. За да имаме туризъм двете най-важни министерства са това на туризма и на здравеопазването. Едното рекламира дестинацията, а другото съобщава мерките за влизане в страната. На този етап няма и наченки за общи действия, което е ясен знак за професионалистите в туризма, за провален зимен сезон.

Това не е министърът на бранша. Ние нямаме доверие на г-жа Балтова, защото тя с нищо не го заслужи през последните 4 месеца, докато ръководи ведомството. И е ясно, че няма как да работим с нея, въпреки че очевидно ни се налага. След като е видно, че никой от бизнеса, който тя се очаква да защитава, й няма доверие, според нас е редно тя сама да се оттегли от поста министър на туризма. Ние нямаме никаква вяра, че Балтова е способна да предприеме стъпки за решаване на сериозните проблеми или да окаже някаква помощ на бизнеса. Затова и предлагаме да се създаде Съвет по туризъм към премиера, който да заседава два пъти месечно, тъй като не искаме да саботираме служебния кабинет, но не можем да работим с посочения министър на туризма.

В тази връзка АТИБ недоумява оставането и на министър Кацаров в новото, старо правителство. Неговите заповеди, които са неадекватни, половинчати и остро осъждани не само от туристическата индустрия в България, но и от останалите сектори на икономиката, ще продължават да водят до ниски резултати и неясна бизнес среда.

Не искаме да повярваме на твърденията, че необходимите промени в служебния кабинет не са направени от президента заради защита на политически цели и нежеланието да се признае, че някои от заемащите постове в правителството, съставено от президента Румен Радев, са грешен избор. Защото не би било далновидно да се жертва цял сектор на икономиката за сметка на предизборна игра.

Алиансът на туристическата индустрия в България заявява, че ситуацията, в която за пореден път е поставен туристическият сектор, е неприемлива и недопустима. Затова в тясно сътрудничество с останалите браншови организации и най-вече в партньорство с Конфедерацията на Българския Туристически Бизнес,  ще отстоява с всички средства правото си на труд и защита на структуроопределящия отрасъл на икономиката – туризма. Надяваме се Президентът Румен Радев да прояви здрав разум и да спре агонията на туризма, като ревизира избора си с двамата министри Стела Балтова и Стойчо Кацаров.